logo songteksten.net

Eddie Vedder in Carré voelt als huiskamerconcert

(Novum) - Eddie Vedder veranderde het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam woensdagavond in een grote huiskamer. De intieme sfeer zorgde voor een groot contrast met de rockshows die Vedder geeft met zijn rockband Pearl Jam.

"Goedenavond Amsterdam, ik ben blij om er weer te zijn. Het is niet lang geleden, maar ik miste jullie", begon de zanger in het Nederlands. Vier weken stond Pearl Jam nog in de Ziggo Dome. Vedder wisselt zijn eerste solotournee door Europa af met de Pearl Jam-toer.

In Carré geen springende mensen, maar iedereen netjes zittend op zijn stoel. Het maakt het optreden niet minder indrukwekkend. Vedder voert een show op vol afwisseling van muziek en verhalen. Naast zijn solowerk voor de soundtrack van de film Into The Wild ontbreken de Pearl Jam-klassiekers niet. Ook covers van nummers van onder anderen Bruce Springsteen en The Beatles komen voorbij.

De anekdotes zijn even sterk als de songs. Zoals het verhaal over een ontmoeting met Paul McCartney, die iets te theatraal uitbeeldde hoe hij ooit een stomp op zijn neus kreeg en Vedder een klap in zijn gezicht verkoopt. En dat het schrijven van een nummer onder het genot van een joint soms averechts werkt. Regelmatig eindigde een sessie dan in het stofzuigen van zijn appartement.

Als eerste toegift speelt Vedder een aantal duetten met met Glen Hansard, die eerder op de avond het voorprogramma verzorgde. Onder meer Falling Slowly komt voorbij, het nummer dat The Frames-zanger schreef voor de film Once en hem een Oscar opleverde. Het concert wordt afgesloten met Hard Sun, een song van de soundtrack van Into The Wild.

Na bijna dertig nummers te hebben gespeeld is het tijd voor het slotakkoord: Vedder laat zich een klein stukje crowdsurfen over het publiek in Carré. Daarmee is aangetoond dat hij toch echt nog grunge is.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren