logo songteksten.net

Oliver Stone trekt 'jodenuitspraak' in

(Novum) - Oliver Stone betreurt zijn uitspraken over een joodse overheersing van de wereldmedia. Hij noemt ze in een verklaring 'onhandig' en trekt ze terug, schrijven diverse Britse en Amerikaanse media. Zijn opmerkingen in de Engelse krant The Sunday Times werden door enkele joodse organisaties als antisemitisch opgevat.

Stone sprak in het interview over 'Secret History of America', een televisieserie die hij gaat maken. Hij wil hierin kritisch kijken naar de manier waarop Amerikanen hun eigen geschiedenis beoordelen. Zo worden Jozef Stalin en Adolf Hitler in een genuanceerd historisch perspectief gezet. Verder stelde de 63-jarige Stone dat Hitler meer slachtoffers onder de Russen heeft gemaakt dan onder joden, een feit dat overigens niet door historici wordt aangevochten. Eerder dit jaar noemde hij Hitler al een 'makkelijke zondebok'.

Toen de krant Stone vroeg waarom hij het zo vaak over de Holocaust heeft, verwees hij naar de joodse dominantie in de media. "Die zitten meteen bovenop elke opmerking die gemaakt wordt. Het is de grootste lobby in Washington. Israƫl heeft al jaren de buitenlandse politiek van de VS naar de knoppen geholpen."

Dit schoot joodse organisaties als het Simon Wiesenthal Centrum en de Anti-Defamation League in het verkeerde keelgat. Zij betichtten Stone van antisemitisme. De ADL schroomde niet de vergelijking met acteur Mel Gibson te maken, die de laatste weken in het nieuws is wegens racistische en antisemitische uitspraken jegens zijn ex-vriendin.

"Joden beheersen de media niet", zegt Stone verder in zijn verklaring. "Het feit dat de Holocaust nog altijd een belangrijk en actueel onderwerp is dat bij velen leeft, is een groot compliment voor het harde werken van een brede coalitie die zich inzet om te zorgen dat deze gruweldaad -en het was een gruweldaad- nooit vergeten wordt."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren