logo songteksten.net

The xx 'verloor perspectief' bij maken tweede plaat

(Novum) - Het was even wachten, maar drie jaar na het debuut is de tweede plaat van de Britse band The xx sinds maandag te koop. Ondanks het succes van het eerste album ging de weg naar Coexist niet altijd over rozen, zegt zanger en bassist Oliver Sim tegen Novum Nieuws. "Op een gegeven moment waren we zo naar binnen gekeerd dat we het perspectief compleet waren verloren."

"We hebben maandenlang met z'n drieën vijftien uur per dag in de studio gezeten." Toen de wereld van de band te klein was geworden, namen Sim en bandleden Romy Madley Croft en Jamie Smith welgeteld drie dagen rust. "Mijn favoriete nummers, Fiction, Tides, Chained en Unfold, hebben we daarna geschreven. Dat we het afhadden was eigenlijk onvoorstelbaar totdat ik de cd in mijn handen voelde."

The xx werd in 2009 met het debuut Xx enthousiast ontvangen door critici en fans. De plaat belandde boven aan de jaarlijstjes met beste albums, de band toerde de wereld over en won de Mercury Music Prize voor het beste debuut. "We dachten toen we klaar waren dat we rust zouden nemen", zegt Sim.

Het allereerste wat Sim deed na terugkomst in Londen, was verhuizen uit zijn ouderlijk huis. "Ik woonde met mijn vader. Ik wilde eigenlijk niet weg, maar het was handiger." De bassist woont nu in Spitalfields, in het oosten van Londen. De band laste daarna gelijk schrijfsessies in. De nummers Missing en Sunset op Coexist ontstonden na een paar weken.

Het album lijkt het succes van het debuut tot nu toe op zijn minst te evenaren, met lovende recensies van muziekblad NME, omroep BBC, dagblad The Guardian en tal van andere publicaties. Waar de Londenaren bij hun debuut al werden geprezen voor hun muzikale ingetogenheid en welige minimalisme, tillen ze die eigenschappen nu naar een nog hoger plan.

"Niemand van ons realiseerde zich dat het album minimalistisch was", vertelt Sim. "We hebben geen harde stemmen, dus maken we geen luide muziek." Hij maakt zijn teksten expres niet te expliciet. "Romy en ik schrijven onze eigen teksten bij een nummer en kijken wat er uitkomt als je ze samenvoegt. Iedereen moet zijn eigen interpretatie van onze nummers kunnen hebben."

Sim hoopt dat er nog een derde album komt, maar niet onder elke voorwaarde. "Mijn grootste nachtmerrie is dat mensen verveeld raken bij wat we doen."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren