logo songteksten.net

Geenstijl op de vingers getikt om naaktfoto's Britt

(Novum) - Geenstijl moet Playboy een schadevergoeding betalen. De site linkte in oktober naar de naaktreportage van Britt Dekker, zo'n twee maanden voordat de pikante kiekjes in het mannenblad verschenen. Daarmee maakte Geenstijl inbreuk op het auteursrecht, oordeelde de Amsterdamse rechtbank woensdag.

Hoeveel Geenstijl moet betalen, wordt later bepaald. Als de site nogmaals linkt naar Britts naaktfoto's moet per overtreding een dwangsom van vijftigduizend euro worden betaald. De links die Geenstijl in oktober gebruikte, werken inmiddels niet meer.

Britt ging half oktober uit de kleren voor Playboy en nog geen twee weken later linkte Geenstijl naar de foto's. Het weblog stelt geen rol te hebben gespeeld bij het lekken en publiceren van de kiekjes, omdat Geenstijl via een tip op de foto's stuitte.

Die gedachtegang volgde de rechtbank niet. Volgens de rechter was de reportage nauwelijks te vinden. Doordat Geenstijl meerdere malen naar de foto's verwees, nam het publiek kennis van de kiekjes. Daardoor maakte Geenstijl de reportage openbaar.

Uit onderzoek is gebleken dat de tip die Geenstijl ontving afkomstig was van een IP-adres dat hoogstwaarschijnlijk door Sanoma, dat Playboy in Nederland uitgeeft, wordt gebruikt. Op basis daarvan stelde Geenstijl dat het lekken een 'bewuste marketingstrategie' van de tijdschriftuitgever was. Sanoma betwist dit.

Met kreten als 'yes!' en 'terecht' liet Britt Dekker woensdagmiddag via Twitter doorschemeren dat ze blij is met de uitspraak.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren