logo songteksten.net

Naomi Campbell getuigt donderdag tegen Taylor

(Novum) - Naomi Campbell komt donderdag in Leidschendam getuigen tegen Charles Taylor. De voormalige Liberiaanse president probeerde de getuigenis van het Britse model te vertragen. Het Speciaal Hof voor Sierra Leone heeft woensdagmiddag echter bepaald dat zij gewoon in de rechtbank moet verschijnen. Dat staat op de website van het strafhof.

Campbell moet bevestigen dat zij in 1997 in Zuid-Afrika een bloeddiamant heeft ontvangen van Taylor. Zij zou de diamant tijdens een diner van hem hebben gekregen. De voormalige Liberische president wordt ervan verdacht de diamanten te hebben gebruikt om zijn terreur in Sierra Leone te bekostigen. De advocaten van Taylor probeerden de getuigenis van Campbell te vertragen door te stellen dat hij te weinig informatie zou hebben over de vragen die de aanklagers haar willen stellen.

Het was lange tijd onzeker of Campbell zou komen getuigen. Eerder weigerde zij al te reageren op de oproepen van de rechtbank, maar ging overstag toen zij officieel werd gedagvaard. Dinsdag werd door de rechters in het proces nog bepaald dat Campbell niet mag worden gefotografeerd als zij de rechtbank binnenkomt of verlaat. Het model had gevraagd om extra beveiliging en de rechters van het Speciale Hof vonden dat er legitieme reden tot bezorgdheid is.

Actrice Mia Farrow, die ook aanwezig was bij het diner, bracht het verhaal over de bloeddiamant aan het licht. Zij moet maandag een getuigenis afleggen tegen de 62-jarige Taylor die terechtstaat voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren