logo songteksten.net

Amerikaanse hitlijsten vervuild

Amerikaanse platenmaatschappijen hebben alweer een nieuwe manier gevonden om hun artiesten hoger in de hitparade te krijgen. Ze kopen reclametijd in bij Amerikaanse radiostations
om daar een plaatje gedraaid te krijgen. En hoe meer een plaat op de radio gedraait wordt, hoe hoger de plaat in de hitlijst komt, omdat deze onder andere door airplay tot stand komen. Het is in de VS tegenwoordig al verboden om radiostations te betalen om een plaat meer in de ether te krijgen, maar dit in de reclametijd doen is nog wel legaal. De nieuwste plaat van Avril Lavigne werdt vorige maand op deze manier maar liefst 109 keer in één week gedraaid. Het nummer Don't Tell Me was vooral in de nachtelijke uren vaak te horen, steeds in de reclametijd van Arista Records. Ook de Black Eyed Peas, Sheryl Crow en de Sugababes hebben wat 'airplay' gekocht.

Dit betekent in de praktijk niet dat er zomaar toptienhits gekocht worden. Het gaat er nog altijd om dat al bekende artiesten een extra zetje krijgen. Het is voor de platenmaatschappijen van groot belang om hun artiesten lang hoog in de hitparades te houden en het liefst als een 'stijger'. In het geval van Avril leek het alsof het liedje aan populariteit won, terwijl in werkelijkheid, na aftrek van de gekochte airplay, het nummer eigenlijk minder vaak op de radio te horen was.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren