logo songteksten.net

Syb leert van straatmuzikantenbestaan

(Novum) - Syb van der Ploeg is een dag straatmuzikant en leert veel van het nederige bestaan. "Dit is wel helemaal terug naar af", zegt de zanger tegen Novum Nieuws. "Normaal in het theater sta je met een heel orkest, nu sta ik alleen met een gitaar op het station." Van der Ploeg zamelt donderdag geld in voor straatkinderen in Uganda.

"Alleen het kale skelet van de liedjes blijft over", zegt de 46-jarige zanger, die in totaal tien stations aandoet. De gehaaste reizigers hebben niet altijd tijd om naar de straatconcerten te kunnen luisteren. "Soms is het druk en dan weer wat rustiger, maar mensen gaan niet echt uit hun dak."

Van der Ploeg trapte vanochtend af in Leeuwarden, waarna Zwolle, Amersfoort en Utrecht volgden. Hij doet nog onder meer Den Haag, Rotterdam, Breda en Arnhem aan.

"We halen heel veel geld op", aldus de frontman van De Kast. De zanger kreeg in Amersfoort onverwacht bijval, waar drie koren zich aansloten bij zijn straatconcert. "Dat was wel een kippenvelmoment." De zanger speelt 'straatmuzikantencovers' als Do They Know it's Christmas Time, One van U2 en Hotel California van The Eagles.

Het optreden voor een ongeduldig publiek is de zanger niet vreemd. "Ik heb toen ik een jaar af achttien was ooit een vakantie naar Italiƫ kunnen betalen door overal op te treden", vertelt hij. "Zo zie je maar dat een muzikant, ook in tijden van crisis, altijd wel aan geld kan komen."

De Kast heeft eerder dit jaar een Friestalig album uitgebracht. Op Dreamflecht Yn de Tiid staan een aantal oude nummers aangevuld met zeven nieuwe titels. De Kast is van plan in het najaar van volgend jaar te gaan toeren. Van der Ploeg is eerst nog in de Nederlandse theaters te zien met de muziekvoorstelling Motel Westcoast.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren