logo songteksten.net

Jazz-zangeres Abbey Lincoln (80) overleden

(Novum/AP) - Jazz-zangeres Abbey Lincoln is zaterdag op 80-jarige leeftijd overleden. De zangeres stierf in haar huis in New York, maakte de bevriende filmmaker Carol Friedman bekend.

Lincoln werkte meerdere keren samen met jazzdrummer Max Roach, met wie ze van 1962 tot 1970 getrouwd was. De zangeres maakte onder meer liedjes als protest tegen racisme in de Verenigde Staten. In 1960 maakte ze het album 'We Insist! (Freedom Now Suite)', samen met Max Roach en Oscar Brown Jr. De plaat werd een belangrijk werk binnen de Afrikaans-Amerikaanse protestbeweging.

Abbey Lincoln was naast zangeres ook actrice. In 1969 ontving ze een Golden Globe-nominatie voor haar rol in de film 'For Love of Ivy', met Beau Bridges en Sidney Poitier. In 1990 speelde ze een rol in de Spike Lee-film 'Mo' Better Blues'. Gedurende de jaren zeventig en tachtig raakte haar carrière in het slop, maar begin jaren negentig tekende ze bij platenmaatschappij Verve Records en bracht ze weer een aantal succesvolle albums uit.

Volgens filmmaker Friedman, die een documentaire over Lincoln maakte, is de wereld een geweldig genie armer. "Je hebt mooie vrouwen, Je hebt bezielde vrouwen, je hebt slimme vrouwen", zegt Friedman. "Abbey Lincoln was het allemaal."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren