logo songteksten.net

CORR. Lincoln favoriet bij Bafta's

(Novum/AP) - (Mededeling redacties: De nominaties voor de Oscars worden donderdagmiddag bekendgemaakt, niet woensdagmiddag. Correctie in laatste alinea.)

        Het biografische drama Lincoln maakt kans op tien British Academy Film Awards. De film is onder meer in de race voor een Bafta voor beste film, maar Steven Spielberg werd niet genomineerd voor zijn regie. Daniel Day-Lewis is genomineerd voor zijn titelrol en Sally Field en Tommy Lee Jones maken kans op Bafta's voor hun bijrollen in de film over de Amerikaanse president.

De musical Les Misérables en het avonturendrama Life of Pi hebben beide negen nominaties binnengehaald. De Bondfilm Skyfall heeft acht Bafta-nominaties en het politieke drama Argo zeven. In de categorie beste film concurreert Lincoln met Les Misérables, Life of Pi, Argo en de Osama Bin Laden-thriller Dark Zero Thirty.

Ben Affleck is genomineerd voor zowel de regie van Argo als zijn hoofdrol in de film over de gijzeling van Amerikaanse ambtenaren in Iran. Affleck concurreert in de acteurscategorie met Day-Lewis, Bradley Cooper voor The Silver Linings Playbook, Hugh Jackman voor Les Misérables en Joaquin Phoenix voor The Master.

Daniel Craig werd bij de Britse filmprijzen overgeslagen voor zijn rol als James Bond in Skyfall. De film kreeg wel acteernominaties voor de bijrollen van Judi Dench als M en Javier Bardems slechterik.

De 85-jarige Franse actrice Emmanuelle Riva maakt voor haar hoofdrol in het Franstalige drama Amour kans op een Bafta voor beste actrice. Ze deelt haar nominatie met Helen Mirren die werd genomineerd voor Hitchcock, Jennifer Lawrence voor haar rol in Silver Linings Playbook, Jessica Chaistain voor Zero Dark Thirty en Marion Cotillard voor rol in De Rouille et d'Os.

In de categorie beste regie is naast Affleck ook Michael Haneke genomineerd voor Amour, Quentin Tarantino voor Django Unchained, Ang Lee voor Life of Pi en Kathryn Bigelow voor Zero Dark Thirty.

De beste niet Engelstalige films zijn volgens de Bafta's het Noorse Headhunters, het Deense Jagten en de Franse De Rouille et d'Os en Intouchables.

De Bafta's worden beschouwd als een goede indicator voor de Oscars. Die nominaties worden donderdagmiddag bekendgemaakt in Los Angeles. De Bafta's worden 10 februari uitgereikt in Londen.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren