logo songteksten.net

‘Beatrix zat als 13-jarige in de knoop'

(Novum) - Koningin Juliana heeft uit bezorgdheid haar dochters van de Kees Boekeschool in Bilthoven gehaald. Het zou niet goed zijn gegaan met Beatrix. Dat blijkt volgens onderzoeksjournalist Daniela Hooghiemstra uit twee brieven uit 1951 van Juliana, schrijft de NOS.

In de brieven schrijft Juliana volgens Hooghiemstra dat de persoonlijkheid van de toen 13-jarige prinses Beatrix ‘in een knoop zat'. Ook zou het met de andere dochters niet goed zijn gegaan. De prinsessen verlieten de school van Kees Boeke in 1951. Tot nu toe werd aangenomen dat met name prins Bernhard daar een rol in speelde.

"Uit de brieven van Juliana aan Kees Boeke die ik vond, blijkt niet dat het alleen de wil van Bernhard was", zegt Hooghiemstra tegen de NOS. "Juliana komt over als een zeer zelfstandige vrouw die haar eigen keuzes maakt."

Koningin Juliana schrijft in de brieven ook over de leerachterstand van Irene en over het karakter van Margriet, dat niet zou passen bij de school. De prinsessen stapten over naar het Incrementum, een speciaal voor hen ingerichte afdeling van het Baarns Lyceum.

Hooghiemstra vond de tot nu toe onbekende brieven tijdens onderzoek. Zij promoveerde vrijdag op het leven van Boeke met het boek De Geest In dit Huis Is Liefderijk: Het Leven en de Werkplaats van Kees Boeke (1884-1966).

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren