logo songteksten.net

Prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma (80) overleden

(Novum) - Prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma is woensdagochtend gestorven. De Spaanse prins, die jarenlang getrouwd was met prinses Irene, is 80-jaar geworden. Carlos Hugo leed al lange tijd aan prostaatkanker. Hij overleed om 08.00 uur in Barcelona, maakt de Rijksvoorlichtingsdienst bekend.

Het stoffelijk overschot van de Spaanse prins wordt overgebracht naar Paleis Noordeinde. Het publiek kan geen afscheid nemen van Carlos Hugo, wel komt er een condoleanceregister op de website van de familie Bourbon-Parma. Carlos Hugo wordt vervolgens overgebracht naar Piacenza en Parma in Italiƫ, waarna hij wordt bijgezet in de familiecrypte in de Steccatakerk in Parma. Na de bijzetting vindt op een later tijdstip een herdenkingsdienst plaats in de Spaanse hoofdstad Madrid.

Carlos Hugo nam begin augustus afscheid van zijn onderdanen. Op de officiƫle website van de familie schreef de prins dat zijn gezondheid 'erg slecht' was. "Ik bevind me in de handen van God en word omringd door mijn vrienden en familie."

Prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma zorgde in 1964 voor ophef in Nederland. Op 29 april van dat jaar trouwde hij in Rome met prinses Irene, de jongere zus van koningin Beatrix. Het huwelijk was omstreden omdat Carlos Hugo en zijn familie aanspraak wilden maken op de Spaanse troon.

Bovendien moest Irene zich voor de bruiloft bekeren tot het katholicisme. Irene zag af van eventuele troonopvolging en trouwde zonder toestemming van de Staten-Generaal. Bij de huwelijksvoltrekking in Rome waren geen leden van het Koninklijk Huis aanwezig.

Het huwelijk van Carlos Hugo en Irene strandde in 1981. Het paar kreeg vier kinderen: Carlos (40), de 37-jarige tweeling Margarita en Jaime en Carolina (36). Ondanks de scheiding bleef Carlos Hugo betrokken bij de Oranjes. Hij woonde geregeld bijzondere gebeurtenissen van de Nederlandse koninklijke familie bij.

De uitvaart van Prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma vindt zaterdag 28 augustus plaats in Parma, weet de NOS te melden.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren