logo songteksten.net

Wyclef Jean geen president Haïti

(Novum) - Zanger Wyclef Jean kan toch niet meedingen naar het presidentschap van Haïti. De kiescommissie heeft zijn kandidatuur afgekeurd omdat Jean niet vijf jaar achtereen op het Caribische eiland heeft gewoond. Jean vertrok als kind naar de Verenigde Staten.

De 40-jarige ster, die onder meer bekend is van de hiphopgroep Fugees, liet weten teleurgesteld te zijn, maar hij riep zijn aanhangers op 'vreedzaam' en 'verantwoordelijk' te reageren op het besluit van de kiescommissie. De kandidatuur van de Amerikaanse ambassadeur in het land, Raymond Joseph, een oom van Jean, werd ook afgekeurd. Negentien kandidaten werden goedgekeurd.Tientallen politiemannen en VN-vredessoldaten waren bij het kantoor van de kiescommissie gestationeerd, maar er waren geen tekenen van protest of onrust.

Hoewel Jean niet mee mag doen aan de verkiezingen, heeft hij wel gezorgd voor hernieuwde aandacht voor het land en voor verkiezingen waar anders vrijwel niemand buiten Haïti een van de kandidaten voor had kunnen noemen. "Als hij niet had meegedaan, dan zou vandaag niemand spreken over de kandidaten voor de Haïtiaanse presidentiële verkiezingen", aldus Mark Jones, hoogleraar politicologie aan de Rice Universiteit in de Amerikaanse stad Houston. En ook al is Jean als kandidaat niet geaccepteerd, hij kan de verkiezingen wel degelijk beïnvloeden door jonge kiesgerechtigden te mobiliseren. "De andere kandidaten zouden moeten proberen hem in hun team te krijgen", zo stelt Jones.

Jean, die geen politieke organisatie achter zich heeft en veel kritiek heeft moeten verduren over wanbeleid bij zijn liefdadigheidsinstelling Yele Haïti, wilde zich vooral inzetten voor de jeugd en het onderwijssysteem in Haïti. Volgens analisten is moeilijk te stellen hoeveel steun Jean had anders dan onder jonge stedelingen, maar toch maakte hij de meer gevestigde politici nerveus. Eerder deze week zei Jean doodsbedreigingen te hebben ontvangen.

Het is de situatie in Haïti die na de verwoestende aardbeving in januari ontstond die, in combinatie met een zwakke regering, ervoor heeft gezorgd dat iemand als Jean een kans maakte. "Het feit dat hij serieus genomen wordt terwijl hij in feite geen enkele voorbereiding heeft gehad om president te zijn, is een indicatie dat het hele land, vooral de jongeren, vindt dat de traditionele Haïtiaanse maatschappij aan drastische vernieuwing toe is", aldus Robert Fatton, een Haïti-deskundige aan de Universiteit van Virginia.

De verkiezingen vinden plaats op 28 november.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren