logo songteksten.net

Fedja van Huêt wint Dresselhuys Prijs

(Novum) - Fedja van Huêt is vrijdagavond bekroond met de Mary Dresselhuys Prijs. De 39-jarige acteur kreeg de prijs uitgereikt in Tiel, na afloop van een opvoering van Macbeth.

De jury roemde Van Huêt voor zijn 'toneeltalent dat zo vanzelfsprekend lijkt, dat men haast zou vergeten hem te bekronen'. Het panel verbaasde zich erover dat de acteur wel drie Gouden Kalveren in de wacht sleepte met zijn filmrollen, maar nooit is onderscheiden met een toneelprijs.

"Fedja van Huêt heeft de prijs lang en breed verdiend. Het altijd geconcentreerde, gelaagde en glasheldere spel maakt dat je als toeschouwer van moment tot moment bij zijn personages naar binnen kunt kijken", schrijven de juryleden in hun rapport. "Hij excelleert, niet door nadrukkelijkheid, maar juist door zuiverheid en bescheidenheid."

Als jonge acteur volgde Huêt de toneelschool in Maastricht. Daarna speelde hij bij het Ro Theater en ZT Hollandia. Sinds 2005 is hij verbonden aan Toneelgroep Amsterdam, waar hij onder meer de titelrol van Macbeth voor zijn rekening nam. Hij speelde voor het gezelschap ook rollen in Don Carlos, Romeinse Tragedies en Zomertrilogie.

De acteur maakte onlangs bekend dat hij vertrekt bij het Amsterdamse toneelgezelschap. Waarschijnlijk blijft hij wel te zien op televisie en op het witte doek. Tot nu toe maakte hij onder meer naam met films als Wilde Mossels, Karakter en Loft en televisieseries als Overspel en Penoza.

Van Huêt kreeg de tweejaarlijkse prijs voor uitzonderlijk acteertalent uit handen van Petra Laseur, de dochter van actrice en naamgeefster van de prijs Mary Dresselhuys. Eerdere winnaars van de prijs waren Jeroen Willems, Ramsey Nasr, Jacob Derwig en Tjitske Reidinga. Het prijzengeld van 12,5 duizend euro wordt bijgedragen door de Vandenende Foundation.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren