logo songteksten.net

Wyclef Jean geeft presidentsaspiraties niet op

(Novum/AP) - Wyclef Jean geeft zijn aspiraties om president van Haïti te worden nog niet op. De advocaten van de Haïtiaans-Amerikaanse hip-hopzanger tekenen maandag beroep aan tegen het besluit van de nationale kiesraad om hem te diskwalificeren.

Zij zullen een document overleggen 'waaruit blijkt dat alles in orde is'. In een telefoongesprek met Associated Press zei de bij de bevolking razend populaire Jean zondag dat het Haïtiaanse politieke establishment hem buiten de deur probeert te houden.

De kiesraad wees de kandidatuur van Jean vrijdag af. Een specifieke reden werd niet genoemd, maar vermoedelijk had te maken met zijn woonplaats. Volgens de Haïtiaanse wet moet een presidentskandidaat voorafgaand aan de verkiezingen minstens vijf jaar achtereen in Haïti hebben gewoond.

Jean zegt dat dit niet voor hem opgaat, omdat president René Préval hem in 2007 tot reizend ambassadeur heeft benoemd, waardoor hij in het buitenland mocht verblijven. De 40-jarige zanger gaat in beroep omdat de kiesraad zijn kandidatuur heeft afgewezen, voordat de verkiezingsgeschillencommissie of BECN zich over de residentiekwestie heeft uitgesproken.

Bij de kiesraad was zondag niemand bereikbaar voor commentaar. De raad liet vrijdag negentien kandidaten toe en wees er vijftien af. Een woordvoerder maakte de namen van de toegelaten en afgewezen kandidaten vrijdagavond laat op een inderhaast belegde persconferentie bekend, zonder de redenen van de afwijzingen mee te delen.

Sommigen in Haïti spraken zich na de afwijzing bezorgd uit over mogelijke politieke onrust onder de aanhangers van Jean. Maar de fans van de zanger lijken gehoor te geven aan diens oproep kalm te blijven.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren