logo songteksten.net

UPDATE. 'Alcohol vloeit te rijkelijk in Gooische Vrouwen'

(Novum) - (Update van eerder bericht. Reactie van RTL in de vijfde alinea toegevoegd.)

De dames van de tv-serie Gooische Vrouwen grijpen te makkelijk naar de fles. Dat probeert het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid zender RTL 4 duidelijk te maken met een brief. Het instituut ergert zich vooral aan afleveringen waarin zwangere vrouwen en minderjarigen alcohol nuttigen. "Dat was voor ons de druppel. Zwangere vrouwen en kinderen laten drinken doe je gewoon niet."

In de brief noemt het instituut het rijkelijk vloeien van alcohol 'onverantwoord'. Het wijst RTL op onderzoek waaruit blijkt dat hoe meer men anderen op tv ziet drinken, hoe meer alcohol men zelf consumeert. "Niet elk moment is een borrelmoment", zegt een woordvoerder van het instituut. "In Gooische Vrouwen lijkt het normaal elke dag een fles wijn te drinken met vriendinnen. Dat moet je niet neerzetten als norm."

Van de tv-serie Gooische Vrouwen worden geen nieuwe afleveringen meer gemaakt, maar volgend jaar verschijnt een film over de rijke dames. Het instituut voor alcoholbeleid hoopt dat de brief invloed heeft op die rolprent. "Hopelijk houden ze bij het draaien van de film rekening met onze bezwaren."

Dat het instituut pas bij de herhalingen aan de bel trekt, komt doordat het alcoholgebruik in de serie in eerste instantie niet opviel. "Het is aan onze aandacht ontsnapt, we kunnen ook niet overal tegelijkertijd zijn. Het is voor ons in ieder geval een schok om te zien dat de afleveringen nog een keer worden uitgezonden."

RTL is zich van geen kwaad bewust. "Alle aspecten in het Gooi, zoals de kijker dat wil zien, worden heel sterk uitvergroot. Drankgebruik hoort daar ook bij. Dat is niet realistisch", meent een woordvoerder van de zender in Shownieuws. "Aan de andere kant kun je ook zien dat een krakter in de serie in de problemen komt, wat zich pas weer oplost als ze stopt met alcohol drinken."

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid hoopt dat RTL in de toekomst meer stilstaat bij alcoholconsumptie in tv-series.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren