logo songteksten.net

Grote liefde cabaretier Murth Mossel is 'maken'

(Novum) - Murth Mossel doet niets liever dan iets creëren. Mossel is komediant, rapper, stemacteur en presentator en noemt zijn allergrootste liefde 'het maken'. Toch steekt hij de komende tijd het liefst zijn tijd in comedy, omdat de individuele kant van die uitingsvorm Mossel de meeste voldoening geeft.

In zijn show Status Aparte, die 6 september op dvd verschijnt, geeft de 40-jarige cabaretier zich naar eigen zeggen volledig bloot. "Ik ben een comedian die dingen op zichzelf betrekt. Ik heb het over mijn afkomst, mijn leven hier, single zijn, hele persoonlijke dingen. De truc ziet hem erin dat je die dingen zo verwoordt zodat anderen het kunnen oppikken", vertelt hij aan Novum Nieuws.

Mossel slingert zijn privéleven tegenwoordig zonder problemen een theaterzaal in. "Open zijn is steeds minder moeilijk", vindt hij. "De eerste keer dat ik iets heel persoonlijks deelde op het toneel schrok ik zelf ook heel erg. Ik dacht: wow. Nu heb ik er niet zoveel moeite meer mee. Het gaat erom dat je blijft zoeken naar hoe je dingen moet verwoorden. Humor verzacht."

Mossel heeft niet een specifiek voorbeeld, maar kan bijvoorbeeld ontzettend genieten van zijn Amerikaanse collega Bill Cosby. "Hij is legendarisch. Die man is 70 jaar oud en geeft nog altijd twee shows per dag. Hij weegt elk woord. Hij weet met het minale het maximale eruit te halen." Cosby is volgens Mossel zo goed dat hij zonder beroepsdeformatie kan genieten van zijn optreden. "Na de voorstelling analyseer ik het wel graag."

Ook van shows van Nederlandse cabaretiers kan Mossel smullen. "Ik kijk er graag naar, maar je wil elkaar ook beter maken." Met zijn Comedytrain-collega's Roué Verveer, Jan Jaap van der Wal en Daniël Arends bespreekt hij graag elkaars shows. "We hebben dezelfde soort mentaliteit. We kijken graag: hoe doe jij het?" Concurrenten zijn de mannen volgens Mossel niet. "Iedereen doet zijn eigen ding. Je zit niet in elkaars vaarwater."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren