logo songteksten.net

Alex van Warmerdams Borgman haalt selectie Cannes

(Novum) - De nieuwe film van Alex van Warmerdam, Borgman, is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Internationaal Filmfestival van Cannes. Dat laat het Filmfonds donderdag weten. Voor het eerst sinds 33 jaar is het een Nederlandse film gelukt door te dringen tot de hoofdcompetitie van een van 's werelds meest toonaangevende filmfestivals.

Borgman is een donkere vertelling waarin het personage Camiel Borgman, een rol van Jan Bijvoet, centraal staat. Hij arriveert als buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.

Van Warmerdam nam naast de regie ook het scenario en een bijrol voor zijn rekening. Tot de cast behoren verder onder anderen Hadewych Minis, Eva van de Wijdeven, Annet Malherbe en Jeroen Perceval.

De 60-jarige Van Warmerdam is veel onderscheiden als filmmaker. Zo won hij maar liefst viermaal een Gouden Kalf en eenmaal de Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten.

Bij het maken van Borgman riep hij ook de hulp in van het publiek. Hij maakte speciaal voor de film de prent 'Man met baard' in een oplage van 125 stuks, die elk voor duizend euro aan donateurs werden verkocht.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren