logo songteksten.net

Regisseuse vindt boekverfilmingen vaak vreselijk

(Novum) - Regisseuse Nanouk Leopold vindt boekverfilmingen meestal maar niks. "Eigenlijk zijn boekverfilmingen altijd vreselijk", zegt de verfilmster van het boek Boven is het Stil van Gerbrand Bakker voor de camera van Novum Nieuws. "Dat mag ik natuurlijk niet hardop zeggen, maar iedereen heeft zijn eigen beeld bij wat ze gelezen hebben. Dat komt maar zelden overeen met wat de filmmaker ervan gemaakt heeft."

Het was voor Leopold de eerste boekverfilming uit haar carrière. "Ik ben heel blij met deze verfilming, want het is mijn visie", gaat de 44-jarige maakster van Guernsey en Wolfsbergen verder. "Maar dat geldt vast niet voor alle kijkers."

"Het voordeel van een boekverfilming is wel dat alle lezers het verhaal al kennen", vertelt Leopold, die met Boven is het Stil haar eerste boekverfilming maakte. "Daardoor wordt het een stuk makkelijker om locaties te regelen, want alle fans willen meewerken. Dat is bij andere filmproducties vaak veel lastiger. Daarnaast heb je vaak al bij voorbaat een publiek dat interesse heeft om je film te zien."

Het verhaal gaat over de eenzame boer Helmer die in zijn eentje voor zijn bedlegerige vader zorgt en steeds meer uitgeblust raakt door zijn uitzichtloze bestaan. Helmer was de laatste rol van acteur Jeroen Willems die in december, enkele maanden na de opnames, overleed.

Zijn plotselinge dood was ook voor Leopold een enorme schok. "Ik was ervan overtuigd dat Jeroen nu pas echt ging beginnen", vertelt ze over de 50 jaar geworden acteur. "Hij zag een Europese filmcarrière tegemoet. Ik vind het heel jammer dat ik nu nooit meer films met hem erin kan zien."

Boven is het Stil gaat woensdag in première.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren