logo songteksten.net

'Single Jeroen van der Boom moest niet in hitlijst'

(Novum) - Het is nooit de bedoeling geweest de nieuwe single van Jeroen van der Boom door een commerciële actie binnen te laten komen in de hitlijsten. Dat stelt Van der Booms platenlabel Universal in een reactie op de ophef die is ontstaan rondom Beter Laat Dan Nooit.

Het nummer werd gratis aangeboden op een onbekend platform, waardoor de single veel downloads kreeg. "Het klopt dat de single in de trendlijst op een gegeven moment is opgedoken", verklaart Universal woensdag. De trendlijst is alleen beschikbaar binnen de muziekindustrie en geeft de tussenstand van de officiële hitlijst weer. "De single is tot dusver nooit in de officiële chart terechtgekomen."

GfK Dutch Charts, dat in Nederland de Single Top 100 bijhoudt, bevestigt de lezing van Universal. "Eerlijk gezegd snap ik de commotie niet. Het nummer heeft nooit in een officiële lijst gestaan en is dus ook helemaal niet uit een hitlijst gehaald", vertelt een woordvoerder.

Beter Laat Dan Nooit, dat volgens Van der Boom 'massaal' is gedownload, is inderdaad opgedoken in de tussentijdse trendlijsten. Die worden volgens GfK 'eigenlijk alleen' beschikbaar gesteld aan platenlabels en zijn niet bedoeld voor het publiek of de media. "Het is voor ons ook een controlelijst. Soms staan singles er dubbel in of ontbreekt er eentje."

De nieuwe single van Jeroen van der Boom zou vrijdag zomaar op kunnen duiken in de Single Top 100. "De gratis downloads worden niet meegenomen", zegt de woordvoerder van GfK. "De single is nu te koop en kan dus, als hij vaak genoeg verkoopt, in de lijst komen."

Universal stelt dat het label en Van der Boom altijd open zijn geweest over de actie waarbij Beter Laat Dan Nooit gratis te verkrijgen was. "Van enige manipulatie van de hitlijsten door Universal Music of Jeroen van der Boom is geen sprake."

Manipulatie komt volgens GfK echter vaker voor. "Er wordt zeker gerommeld, iedere artiest wil natuurlijk in de hitlijst komen." Hoe vaak artiesten of labels proberen de hitlijst naar hun hand te zetten, laat GfK in het midden. "Maar het komt absoluut niet elke week voor." De meeste beïnvloedingsacties zegt GfK onderuit te halen. "We hebben onze controlemiddelen. Zo kijken we bijvoorbeeld naar de barcodes en verkooppunten."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren