logo songteksten.net

Catherine Deneuve krijgt Europese oeuvreprijs

(Novum) - Catherine Deneuve krijgt een Lifetime Achievement Award van de European Film Academy. De Franse actrice is eregast tijdens de 26e uitreiking van de EFA, waar ze wordt gehuldigd voor haar buitengewone oeuvre. De uitreiking vindt op 7 december plaats in Berlijn.

De 69-jarige Deneuve werkte tijdens haar omvangrijke carrière van ruim honderd films samen met onder anderen Luis Buñuel, Jean-Paul Rappeneau, Jean-Pierre Melville en André Téchiné. Ze belandde in 1957 eigenlijk per ongeluk in het acteursvak, via haar zus Françoise. In 1964 speelde ze al de hoofdrol in Les Parapluies de Cherbourg van Jacques Demy en het jaar erop in Repulsion van Roman Polanski.

In haar carrière is Deneuve geëerd op de filmfestivals van Berlijn, Cannes en Venetië. Ze ontving haar eerste César en een Italiaanse David di Donatello voor haar rol als Marion Steiner in The Last Metro van François Truffaut. Haar rol als Eliane in Iindochine van Régis Wargnier leverde haar wederom een César op en een Oscarnominatie voor beste actrice in een hoofdrol.

De ceremonie is live te volgen via de website van de EFA en op tv te zien bij HBO.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren