logo songteksten.net

Dagjesmensen stromen Den Haag binnen

(Novum) - Den Haag stroomt dinsdagochtend langzaam vol voor Prinsjesdag. Terwijl de mist optrekt vult de Hofstad zich met dagjesmensen die een glimp willen opvangen van koningin Beatrix, de Gouden Koets en de traditionele hoedjesparade van vrouwelijke Kamerleden. Omdat de weersvoorspellingen voor later op de dag goed zijn, verwacht de politie deze derde dinsdag van september veel bezoekers.

In de trein naar Den Haag is het dinsdagochtend drukker dan normaal. De sfeer is jolig. "Het lijkt net de trein naar de Huishoudbeurs", zeggen twee vriendinnen die in Leiden instappen tegen elkaar, wijzend op de vele vrouwen van middelbare leeftijd in de volle coupé. Het tweetal maakt er een dagje uit van. "Doen we ieder jaar, hartstikke gezellig."

Op het perron in Den Haag is een leraar driftig koppen aan het tellen. "Kom op jongens, bij elkaar blijven", roept hij naar een klas in oranje getooide kinderen. Verderop staat een groepje vrouwen dat allemaal dezelfde paars met rode outfit heeft aangetrokken, compleet met grote verenhoeden. Ieder heeft een eigen stoeltje voor straks langs de route.

Bij Paleis Noordeinde drommen de nieuwsgierige bezoekers samen. Terwijl de gemeente nog bezig is met het plaatsen van betonnen bloembakken, om aanslagen zoals op Koninginnedag van vorig jaar in Apeldoorn te voorkomen, wachten mensen geduldig tot koningin Beatrix om 13.00 uur vertrekt richting de Ridderzaal. Erg geïnteresseerd in de Miljoenennota zijn ze niet: "Welnee, we willen de koningin zien! Ik ben benieuwd wat ze aanheeft", zegt een vrouw. Ze draagt een oranje sjaal. "Hup, Holland Hup", staat erop.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren