logo songteksten.net

Nederlandse artiesten treden gewoon op in Sotsji

(Novum) - Nederlandse artiesten hebben weinig bezwaar getoond om tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji op te treden. "We hebben helemaal geen moeite gehad artiesten te boeken", laat een woordvoerder van het Holland Heineken House weten aan Novum Nieuws. De Spelen zijn niet onomstreden vanwege de mensenrechtenschendingen in Rusland.

Onder anderen Nick & Simon staan volgende maand op het podium in het Holland Heineken House. "Ze gaan er gewoon heen en treden gewoon op", zegt hun manager over het optreden in Sotsji. Nagedacht over bijvoorbeeld de veelbesproken anti-homowetgeving in Rusland is er in Volendam niet. "We hebben er verder niet bij stilgestaan."

Het management van Roel van Velzen heeft de ophef rondom de Spelen wel overwogen. "Het is een lastige situatie", moet VanVelzens manager toegeven. "Er gebeuren veel dingen die af te keuren zijn." Toch is besloten dat de zanger naar Rusland gaat. "Het Internationaal Olympisch Comité heeft in zijn volle bewustzijn gekozen voor Sotsji en toen was het allemaal nog veel erger. En bovendien, Rutte gaat ook."

Over de delegatie die het kabinet naar de Olympische Spelen wil sturen, is verontwaardiging ontstaan. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte en minister van Sport Edith Schippers reizen af naar Rusland. Homobelangenorganisatie COC Nederland is een petitie gestart tegen de afvaardiging van de koning en Rutte naar Sotsji.

Het Holland Heineken House, dat volgende week de volledige line-up bekendmaakt, is niet van plan stil te staan bij de mensenrechtenschendingen in Rusland. "Het huis is niet de plek voor een politiek statement, het gaat om de sport", vindt de Heineken-woordvoerder. "Wij gaan waar de Olympische Spelen ons brengen. Dan kom je soms op plekken waar andere wetten gelden."

Voor aanvang van de Olympische Zomerspelen in 2008 boycotten een aantal artiesten het sportevenement. Onder anderen Bløf en Racoon weigerden op te treden in het Holland Heineken House vanwege de structurele mensenrechtenschendingen in gastland China.

Dit jaar hebben beide band om andere redenen niet eens overwogen naar Rusland te gaan. "Het was niet aan de orde, Paskal is op vakantie", zegt het management van Bløf over zanger Paskal Jakobsen. Racoon is benaderd voor een optreden in Rusland, maar gaat niet. Bij dat besluit speelde bijvoorbeeld de anti-homowetgeving volgens het management van de band geen rol. "Het paste sowieso niet in de planning. Dus we gaan niet en we hebben er ook niet verder over nagedacht."

Heineken is volgens zijn woordvoerder niet op weerstand van benaderde artiesten gestuit. "We hebben verder ook geen rekening met de ophef gehouden bij het benaderen van acts." Een artiest als Gerard Joling, die een aantal maanden geleden zijn walging uitsprak over de homohaat in Rusland, is niet benaderd. "In Vancouver was hij er wel bij, maar in Londen bijvoorbeeld niet", zegt Jolings manager over de Spelen van 2010 en 2012. "Het is een externe partij die het organiseert, zij kiezen zelf welke artiesten ze op willen laten treden."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren