logo songteksten.net

De Dijk bouwt feest met traan

(Novum) - Zoals leadzanger Huub van der Lubbe had voorspeld was het optreden van De Dijk zonder Solomon Burke geen vrolijke en geen sombere avond. Het werd dinsdagavond een feest met een traan in een afgeladen Paradiso in Amsterdam.

De avond werd opgedragen aan Solomon Burke, die zich volgens van der Lubbe bij alle bevriende muzikanten die hem voorgingen heeft gevoegd. "Het zal me een swingende boel worden daar boven."

Gitarist Sam Mayfield, die dertig jaar lang als bandleider van Burke diende, trapte de avond af. De helende werking van muziek, waar Van der Lubbe eerder over sprak, deed zijn werking bij de bandleden en het publiek.

Burke werd genoemd in de rij overleden vrienden in Niemand in de Stad, een liedje dat de soullegende tijdens de opnames van Hold on Tight liever niet zong omdat het over doodgaan gaat. "Ik zing niet over de dood of sterven, dat heb ik nooit gedaan."

Met op de achtergrond van het podium een vaas met dertig rode rozen ging het dak er bijna af bij het nummer Ik Kan het Niet Alleen. Ook de aanwezige dochter en kleindochter van Burke kregen een daverend applaus, na hun uitvoering van Down in the Valley en de Bill Withers-bewerking Grandpa's Hands.

Andere gastmuzikanten waren gospelkoor E-Force, dat eerder met de soullegende samenwerkte, en Deep River Quartet. Tussen de optredens door werden de nummers Hold on Tight en Perfect Song op een groot scherm getoond, in de uitvoeringen zoals ze samen met Burke zijn opgenomen. Met gedimd licht keken familie- en bandleden arm in arm naar de beelden van de overleden zanger.

De Amsterdamse poptempel Paradiso leek weer even een kerk. "Met vrienden is alles te verteren", zong Van der Lubbe tijdens Zevende Hemel. En dat bleek tijdens het afsluitende Everybody Needs Somebody to Love, toen alle aanwezige muzikanten meespeelden.

Burkes volgelingen deelden kralenkettingen uit aan een dankbaar en tevreden publiek, dat na het laatste nummer niet eens om een toegift vroeg en met een roos huiswaarts keerde.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren