logo songteksten.net

Muziekwereld rouwt om grondlegger house

(Novum) - Frankie Knuckles is op 59-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse dj en producent stond aan de wieg van de housemuziek. Muzikanten reageren geschokt op de dood van de 'Godfather of House'. "Jezus man, Frankie Knuckles was zo ondergewaardeerd. Hij was de dj die dj's hopen te worden", reageert The Roots-drummer Questlove op Twitter.

De dj leed aan diabetes en zou aan de gevolgen daarvan zijn overleden. Dat meldt muziekblad Billboard dinsdag op basis van bevriende dj's van Knuckles. "Een legende is heengegaan", schrijft dj Vince Lawrence op Facebook. "Helaas is het waar", schrijft dj Robert Sanchez op Twitter. "Ik kan niet omschrijven hoeveel hij mij heeft beïnvloed."

Knuckles werd op 18 januari 1955 geboren in New York als Francis Nicholls. Hij begon zijn carrière achter de draaitafel in de jaren zeventig en stond al op jonge leeftijd in disco's.

Na tien jaar in zijn geboortestad aan de weg te hebben getimmerd, vertrok hij naar Chicago waar hij experimenteerde met een drummachine die hij onder disconummers en soulmuziek zette. Dat werk wordt beschouwd als de aanzet tot housemuziek.

In Chicago had Knuckles twee clubs, de Warehouse en Power Plant, waar hij zijn eigen mixes ten gehore bracht. Met David Morales zette hij Def Mix Production op. Hij werkte met bekende popsterren als Michael Jackson, Diana Ross en Chaka Khan. Knuckles moest even wachten op een platencontract, maar in 1991 kwam zijn debuutalbum Beyond the Mix uit.

Chicago noemde in 2004 een straatnaam naar Knuckels, vlak bij Warehouse. Een jaar later werd hij opgenomen in de Dance Music Hall of Fame.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren