logo songteksten.net

The Kik apetrots op nieuw album

(Novum) - The Kik is dik tevreden met zijn nieuwe plaat 2, die vanaf vrijdag in de schappen ligt. "Ik heb er een heel goed gevoel over", zegt gitarist en componist Arjan Spies tegen Novum Nieuws. "Het klinkt misschien arrogant, maar ik weet gewoon dat het allemaal heel goed is: de muziek en de teksten."

De nederbietband is een geval apart, stelt Spies. "Er is niemand die het op deze manier doet in Nederland, in het Nederlands." Ook van collega's uit de muziekwereld heeft hij positieve geluiden gehoord over het nieuwe album. "Ik voel en ik denk gewoon dat het goed zit." Zanger Dave von Raven sluit zich daarbij aan. "Als we niet in het Nederlands waren gaan zingen, waren we niet zover gekomen. Da's wel ons gat in de markt geweest."

Spies vergelijkt het nieuwe werk van zijn band met een 'goed kinderboek'. "Voor iedereen is het leuk. Er staan verschillende genres op en er gebeurt van alles", legt hij uit. "Zo hoor je jazz, een draaiorgel en is het ook tekstueel heel leuk: er zitten allemaal kleine grapjes in. Ik vind het heel vermakelijk. Als ik het luister, denk ik: ik zou het zelf ook kopen."

Met 2, de opvolger van Springlevend uit 2012, heeft The Kik naar eigen zeggen voor het eerst echt als band een album gemaakt. "Op het vorige album stonden vooral nummers die door anderen zijn geschreven in de jaren zestig", legt Von Raven uit. De zanger is een groot fan van Spies, die zich net voor het eerste album uitkwam bij The Kik voegde en het grootste gedeelte van de muziek op de tweede plaat voor zijn rekening nam. "Het is voor het eerst dat ik de muziek van iemand dicht bij me zo goed vind dat ik daar wel teksten bij wil maken."

Met het schrijven van teksten heeft Von Raven vooruitgang geboekt, vindt hij zelf. "We waren vorig jaar huisband bij De Wereld Draait Door en daar moesten we teksten maken bij bepaalde gebeurtenissen." De zanger kwam erachter dat hij veel meer kon met taal dan hij tot dan toe voor mogelijk had gehouden. "In DWDD moesten we bijvoorbeeld zingen over de situatie in het Oostblok. Dan zie je dat je eigenlijk elk onderwerp kunt uitkiezen."

In de toekomst komen er geen coveralbums meer, stellen Von Raven en Spies. "Het gaat heel goed samen", zegt Spies. "Het is best wel een ding om iemand anders teksten te laten maken op iets wat jij zelf gemaakt hebt. Soms stijgt een nummer boven zichzelf uit omdat je het uit handen geeft."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren