logo songteksten.net

Conchita stoot Common Linnets van tweede plaats

(Novum) - Conchita Wurst heeft de Common Linnets van de tweede plaats gestoten in de ranglijst van het Eurovisie Songfestival. De Oostenrijkse 'vrouw met baard', eigenlijk man met pruik, wist donderdagavond tijdens de tweede halve finale een plekje in de finale van het Europese zangevenement te veroveren. Ze is nu na Zweden favoriet om het festival zaterdag te winnen.

Het Nederlandse zangduo The Common Linnets, bestaande uit Ilse DeLange en Waylon, wist dinsdag tijdens de eerste halve finale een finaleplaats te bemachtigen. Meteen daarna schoot het door naar de tweede plaats, met Zweden boven zich.

Nederland is inmiddels niet één maar twee plaatsen gezakt, en staat nu onder Armenië op de vierde plek. Zweden lijkt, volgens de cijfers van online bookmaker Betfair, zo goed als onaantastbaar op de koppositie.

Conchita, die in werkelijkheid Thomas Neuwirth heet, was al bij voorbaat een grote kanshebber om de finale te halen. Het eerste valt op dat hij een man is met een stevige zwarte meerdagenbaard die zich opmaakt en verkleedt als vrouw. Maar ook donderdag bleek weer dat de Oostenrijkse ook een stem als een klok heeft. Kenners beschreven Conchita's nummer al als een soort titelsong voor een Bondfilm.

Zelf kan Conchita alle aandacht maar nauwelijks bevatten. Toen ze donderdagavond hoorde dat ze door was naar de finale, moest ze meer dan één traantje wegpinken. Ze vertelde eerder al dat ze vooral meedoet om een lans te breken voor 'mensen die anders zijn of zich anders voelen'. Zelf werd Neuwirth als kind stevig gepest omdat hij afweek van zijn klasgenootjes.

Tijdens de persconferentie nadat bekend was gemaakt welke landen door zijn naar de finale liet Conchita weten vooral veel steun te hebben gekregen uit de homoscene, en dan met name uit de doorgaans homofobe Oost-Europese landen. Op de vraag of ze zaterdag nog onverwachte dingen gaat doen, was ze kort. "Mijn baard gaat er niet af. Ik wil vooral mezelf blijven en me niet laten beïnvloeden door de massa. Daar is het me nou precies allemaal om te doen."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren