logo songteksten.net

Eddie Vedder: ik blijf pacifist

(Novum) - Eddie Vedder is niet van gedachten veranderd omtrent oorlogen in de wereld. Op de website van Pearl Jam schrijft de frontman van de band dat hij ondanks zijn verdriet standvastig blijft geloven in wereldvrede. Hij haalde zich de woede van velen op de hals door openlijk oorlogvoerende naties af te vallen.

"Met zo'n twaalf conflicten in het wereldnieuws, waarvan de verhalen steeds afschuwelijker worden, wordt de triestheid zowat ondraagbaar", schrijft Vedder. "En wat gebeurt er met ons als die pijn omslaat naar apathie? Want we voelen ons machteloos. We wenden onze hoofden af en slaan de bladzijde om."

"Ik ben nu nog vol hoop", schrijft de zanger vastberaden. "Dat gaat niet binnenkort veranderen. Noem me maar naïef, maar ik ben liever naïef en hoopvol dan dat ik mijn mond houdt uit angst om verkeerd begrepen te worden of voor vergeldingsacties."

Vorige week gaf Vedder een concert in Milton Keynes, waar hij stevig uithaalde naar slepende conflicten. Hoewel hij nergens specifiek landen of groeperingen noemde, werd hij vooral bekritiseerd door Israëlische media. Die vonden dat de zanger zich vijandig uitliet tegenover Israël met betrekking tot het conflict in de Gazastrook. De Jerusalem Post bestempelde de speech als een 'anti-Israëlische scheldkanonnade'. Een Israëlische radiopresentator die juist al tijden probeerde Pearl Jam naar Israël te halen fulmineerde dat Vedder eindelijk zijn ware gezicht had getoond en dat hij de campagne per direct zou schrappen.

"Ik weet niet hoe ik de enorme diversiteit aan vlaggen tijdens mijn concerten kan rijmen met al die vreselijke conflicten in de wereld", schrijft Vedder in zijn slotalinea. "Ik kan nauwelijks omgaan met het schuldgevoel dat me bekruipt als ik weer hoor hoe een burger is gedood door een Amerikaanse drone. Maar we kunnen het verdriet niet laten omslaan in apathie. En ik weet dat we beter af zijn als we elkaar de hand toesteken."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren