Dries Roelvink verwacht vrolijk MH17-concert
(Novum) - Dries Roelvink denkt niet dat het muzikaal eerbetoon aan de Noord-Hollandse slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 een louter trieste bedoeling wordt. "Ik denk eerder dat het een vrolijke boel wordt", zegt de volkszanger tegen Novum Nieuws. Roelvink is een van de zeventien artiesten die woensdag in een partycentrum in Amsterdam de laatste eer bewijst aan de slachtoffers.
Initiatiefnemer Michel Reijinga zegt dat de artiesten is gevraagd een balans te zoeken tussen zwaardere en lichtere liedjes. "Het moet natuurlijk geen polonaise worden, maar je moet ook niet ruim vijftig nummers met tissues aan de slag." Reijinga hoopt op een avond met een lach en een traan. "Maar toch zijn het veelal zware nummers die voorbijkomen. Denk aan liedjes als Kon Ik Nog Maar Even bij Je Zijn, I Will Always Love You, Angels en My Way."
Dat laatste nummer wordt ten gehore gebracht door Mick Harren. "Ik vind dat er niet echt een feeststemming moet zijn, daarom houd ik het bij ballads. Er zijn genoeg ballads die zich lenen voor dit soort gelegenheden", zegt de volkszanger, die ook Liefde van Willy Alberti gaat zingen. "Liefde is uiteindelijk toch waar het allemaal om draait", legt Harren zijn muziekkeuze uit. "Liefde voor de medemens overwint alles."
Reijinga hoopt dat er woensdag zo'n vijf- à zeshonderd mensen afkomen op zijn benefietavond in partycentrum De Koning aan de Isolatorweg in het westelijk havengebied. "We hebben ruimte voor duizend bezoekers, maar dan moet ook de bovenverdieping open. Daar ga ik niet van uit. Als er vijf- of zeshonderd mensen zijn, zijn wij al tevreden."
Dinsdagmiddag waren zo'n tweehonderd kaarten verkocht. "Maar tegenwoordig gaat alles op het laatste moment. Ik verwacht niet dat de begane grond niet vol raakt."
Nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden niet nadrukkelijk uitgenodigd. "Ik vind dat we die mensen met rust moeten laten. Zoals we nu begrepen hebben komt er op 17 september een landelijke herdenking, daar zullen de nabestaanden waarschijnlijk wel voor worden uitgenodigd. Ik wil de families nu niet belasten."
Kritiek dat het eerbetoon te vroeg komt, wijst Reijinga van de hand. "Onzin. Men moet nu in actie komen. Dat gebeurt ook bij andere rampen, waarom zouden we dan wachten nu Nederland zelf slachtoffer is?" Roelvink geeft toe dat hij heeft getwijfeld toen hem gevraagd werd deel te nemen. "Ik vind het vrij vroeg. Ik kan me goed vinden in dergelijke reacties. Maar omdat een vriend van mij het organiseert, dacht ik: nou oké, ik ga ernaartoe." De volkszanger zet zich bovendien graag in voor de nabestaanden. "Voor hen wil ik zeker wel geld ophalen."
Hoe het geld dat woensdag wordt ingezameld wordt besteedt, is nog niet helemaal duidelijk. "We wachten even af wat er landelijk wordt georganiseerd", zegt Reijinga. "Er verandert nu nog zo veel rondom de vliegramp, het is nog niet vast te leggen. Als er landelijk iets ter herdenking wordt gedaan, sluiten we ons daarbij aan. Zo niet, dan organiseren we in Noord-Holland iets anders. Een tegel of een ander herdenkingspunt."
Reijinga hoopt dat zijn voorbeeld voor een regionaal eerbetoon aan de slachtoffers van de vliegramp navolging krijgt. "Het zou mooi zijn als wij het voortouw nemen en meer provinciale acties volgen. Als elke provincie zijn eigen slachtoffers eert, is dat heel mooi."