logo songteksten.net

Struijlaart verwerkt problemen in muziek

(Novum) - Ed Struijlaart kan met zijn muziek zijn sores van zich afschrijven. "Het werkt therapeutisch om avond na avond hetzelfde liedje te zingen", zegt de Haagse zanger tegen Novum Nieuws. "Zingen kan de pijn een beetje verzachten."

Op zijn eerste album Head, Heart & Hands, dat in 2012 verscheen, is de zanger openhartig over het verdriet om de dood van zijn vader in 2007. "Als je de liedjes voor het eerst zingt, is het pijnlijk omdat het zo dichtbij staat. Maar na een tijdje merk je dat de scherpe randjes eraf gaan." Struijlaart vindt het niet moeilijk om zichzelf muzikaal bloot te geven. "Het is lastig om over zoiets persoonlijks te praten, maar het schrijven gaat vanzelf."

Ook op zijn tweede schijfje Closer Than Skin, dat vrijdag uitkomt, is Struijlaart openhartig. Zo zingt de zanger over relaties die in zwaar weer verkeren. "De plaat heeft een herfstig karakter. Het is een stemmige plaat die niet misstaat als de regen tegen de ramen klettert."

Toch was het aanvankelijk niet gemakkelijk om de nummers voor het album te schrijven. "Ik ben vorig jaar mei naar Londen gegaan om te schrijven. Ik had last van een writer's block en het schrijven gingen gewoon niet. Ik zat vast." In de Britse hoofdstad kwamen de woorden vanzelf. "Normaal als ik een liedje schrijf dan heb ik al een basisidee voor het thema of een passende hook, Home rolde er in één keer uit", zegt hij over een nummer op de plaat.

Door Home wist Struijlaart welke richting hij op wilde gaan met zijn album. "Het nummer heeft meerdere betekenissen. Het kan zijn dat je graag naar huis wilt, dat je niet weet of je wel naar huis wilt of dat je twijfelt over wat je thuis is", somt de zanger op. "Dat was de fase waar ik op dat moment ook in zat."

Struijlaart keerde eind vorig jaar terug om de plaat af te maken en op te nemen. Daarbij kreeg hij hulp van onder anderen Carey Willetts, de bassist van de Britse band Athlete. "Door hem is het een veel elektronischer album geworden. Zijn bijdrage was heel erg belangrijk." Ook Londen was erg belangrijk voor het geluid op het album. "Op Heart of Stone hoor je helikopters die overvlogen. Londen zit echt in het dna."

Of de zanger in de toekomst terugkeert naar Groot-Brittannië om muziek op te nemen, weet hij nog niet. "Nu wil ik dat graag, maar ik kan net zo goed naar het platteland of naar bijvoorbeeld Parijs of Moskou. Er is zo veel te reizen en te zien", zegt Struijlaart, die vanaf november te zien is in het voorprogramma van Bløf. "Ik laat me leiden door die houten plank met zes snaren."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren