logo songteksten.net

Matt Simons vreest elke dag voor writer's block

(Novum) - Singer-songwriter Matt Simons kreeg maandenlang geen letter op papier en is nog altijd bang weer tegen een writer's block aan te lopen. "Ik heb bij elk nummer dat ik schrijf de angst dat het het laatste liedje is dat ik ooit schrijf", vertelt Simons aan Novum Nieuws.

De Amerikaanse Simons werd in Nederland in een klap beroemd toen zijn ballad With You werd gebruikt in Goede Tijden, Slechte Tijden. Hoewel dat succes voor hem een droom was die uitkwam, zette het zijn leven op zijn kop. "Het was een chaotisch jaar met alles rondom With You. Ik ben vijf keer naar Europa afgereisd en tijdens het reizen vind ik het moeilijk creatief bezig te zijn."

Het gevolg was dat Simons' tweede plaat Catch & Release, die vrijdag verschijnt, moeizaam tot stand kwam. "Ik had eind vorig jaar vier nummers. Daar had ik twee jaar over gedaan, dus het ging niet echt vlotjes. Het is moeilijk als je gaat zitten om te schrijven en er komt niets. Je hebt het idee dat je niets meer te vertellen hebt."

Toen Simons zich begin dit jaar volledig op nieuw materiaal stortte, kwam alles al snel weer goed. "Ik ben drie weken naar Los Angeles gegaan en daar vond een soort creatieve explosie plaats. In die weken heb ik zeven nummers geschreven. Met de vier die ik al had, was dat genoeg voor een album."

Dat het schrijven in Los Angeles wel lukte, komt volgens de 27-jarige singer-songwriter doordat hij daar voor het eerst in maanden echt tot rust kwam. "Ik zat daar in mijn eentje, was weg uit New York, waar ik woon, en verbleef in de buurt van het strand. Ik kon daar elke dag heen om een beetje yoga te doen en te ontspannen. Daar kon ik alle gebeurtenissen van het afgelopen hectische jaar op een rijtje zetten."

Wat Simons het afgelopen anderhalf jaar doormaakte, verwerkte hij op Catch & Release. "In 2012 strandde mijn relatie. De tijd daarna was heel moeilijk. Destijds kon ik er nog niet over schrijven, maar die gevoelens blijven je wel bij."

Om een writer's block voor zijn derde plaat te voorkomen, is Simons nu al in de weer met nieuw materiaal. "Ik begin vroeg om problemen te voorkomen. En ik heb nu al een paar nummers af."

Op Simons' derde plaat is wellicht een behoorlijke Nederlandse invloed te horen. De Amerikaan verblijft rondom zijn albumrelease een paar maanden in Amsterdam en dook met verschillende Nederlandse artiesten de studio in. Zo nam hij een duet op met Nick Schilder, dat op het kerstalbum van Nick & Simon staat. Ook schreef Simons met de heren van Bløf.

Simons geniet met volle teugen van zijn tijd in Amsterdam. "Het is zo'n mooie stad, de inwoners zijn ook geweldig. Ik vind het heel leuk om de Nederlandse cultuur en tradities te leren kennen." Zo genoot de singer-songwriter al van haring, liep hij op klompen en bewonderde hij de molens. "Ik vind het geweldig. Amsterdam is mijn Europese thuisbasis, Nederland heeft dankzij het succes van With You een speciaal plekje in m'n hart."?

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren