logo songteksten.net

Muziek nog steeds een mysterie voor Simple Minds

(Novum) - Simple Minds maakt al tientallen jaren muziek maar heeft nog steeds niet ontdekt wat nou precies de kracht daarvan is. "Muziek kan heel veel verschillende emoties en gevoelens teweegbrengen. Wij maken al ons hele leven muziek en ik snap nog steeds niet hoe het precies werkt", zegt frontman Jim Kerr tegen Novum Nieuws.

"Muziek kan je gemoedstoestand en de sfeer in een kamer volledig veranderen", legt de zanger uit. "Je kunt er sterker van worden, het kan je gezelschap bieden of je wordt er eenzamer van. Het kan je hele bestaan in drie of vier minuten veranderen. Het is oneindig wat het met je kan doen."

Hoewel de Schotten niet precies weten hoe muziek deze gevoelens naar boven kan brengen, proberen ze dat wel in het achterhoofd te houden als ze muziek maken. "Het is ons doel dat mensen iets voelen, het liefst iets goeds, of dat ze zich herkennen in de teksten", legt de 55-jarige Kerr uit. "Als wij muziek maken heeft het ook dat effect op ons, dus als wij dat bij anderen teweegbrengen dan is de cirkel rond."

Simple Minds hoopt dan ook dat zijn zestiende studioplaat Big Music, die vrijdag is verschenen, mensen raakt. "Dat is voor Jim en mij het allerbelangrijkst", zegt gitarist Charlie Burchill. "We hopen natuurlijk dat iedereen van het album houdt, maar wij hebben ook geleerd dat dat niet altijd een gegeven is."

Trots op Big Music is de band, bekend van hits als Don't You (Forget About Me) en Alive and Kicking, absoluut. "We wilden een album maken dat enerzijds een klassieker zou kunnen zijn en anderzijds ook in de toekomst nog relevant is", zegt Kerr. "Ik denk dat het aan allebei die criteria voldoet."

Ook het feit dat de band vijf jaar heeft genomen voor het schijfje, heeft volgens Burchill bijgedragen aan de plaat. "Normaal gesproken zeiden we tegen elkaar: laten we nu beginnen aan een album. Dat hebben we nu niet gedaan. We zijn tussen het toeren door steeds rustig de studio in gedoken."

De titel slaat volgens de mannen niet enkel op de energieke liedjes. "Het album is een belofte. We wilden dat alle nummers op de plaat even belangrijk zijn. Dat elk liedje, elke minuut en elke seconde telt", legt de zanger uit. "Het moest opnieuw bevestigen wat wij uit muziek halen, zowel als muzikanten, als luisteraars en als fans."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren