logo songteksten.net

'James Blunt voorkwam Derde Wereldoorlog'

(Novum) - James Blunt heeft er naar eigen zeggen voor gezorgd dat er geen Derde Wereldoorlog is uitgebroken. De 36-jarige zanger, die officier was in het Britse leger, negeerde een bevel om Russische troepen aan te vallen toen hij in Kosovo was gestationeerd.

Blunt kreeg in 1999 opdracht van de Navo-opperbevelhebber om een vliegveld in Pristina, de hoofdstad van Kosovo, in te nemen. "Ik moest de Russen die daar zaten overmeesteren", vertelt hij in een interview met BBC Radio. Blunt, die een Navo-eenheid aanvoerde, spreekt over een 'krankzinnige situatie'. "Er zaten tweehonderd Russen klaar met hun wapens op ons gericht."

Officier Blunt besloot het bevel te negeren. Hij werd daarin gesteund door de Britse generaal Mike Jackson. "Ik wil niet dat mijn soldaten verantwoordelijk zijn voor het begin van de Derde Wereldoorlog", zei Jackson.

Ook Blunt gelooft dat die had kunnen uitbreken. "Absoluut", reageert de zanger. "En dat is waarom ik de orders heb genegeerd." Blunt en zijn troepen besloten het vliegveld te omsingelen. Na enige tijd gaven de Russen zich gewonnen.

Blunt zegt dat hij de order ook zou hebben genegeerd als hij niet zou zijn gesteund door Jackson, ook al liep hij risico voor de krijgsraad te moeten komen. "Er komen dingen op je pad waarvan je weet dat ze goed zijn, en dingen waarvan je voelt dat ze absoluut fout zijn", legt Blunt uit. "Ik vind dat je dan de morele plicht hebt in opstand te komen."

James Blunt verliet het leger in 2002 om een carrière in de muziek te beginnen. Hij scoorde wereldwijd hits met nummers als Goodbye My Lover en You're Beautiful. Onlangs kwam zijn derde album, Some Kind of Trouble, uit.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren