logo songteksten.net

'Geweld was als achtergrondmuziek voor Jay-Z'

(Novum) - Hoewel Jay-Z in zijn jeugd zag hoe drugs het leven van veel mensen kapotmaakten, heeft hij zelf ook gedeald. Dat schrijft de 40-jarige rapper, die opgroeide in een gevaarlijk gedeelte van de New Yorkse wijk Brooklyn, in zijn nieuwe boek Decoded. "Ik zag hoe crack hele families uit elkaar rukte, maar zelf verkocht ik het ook."

Shawn Corey Carter, zoals Jay-Z eigenlijk heet, groeide op in een gewelddadige omgeving. "Het was in mijn buurt makkelijker om aan wapens te komen dan aan hulp voor je problemen", citeert persdienst Reuters uit het boek van de rapper. "Soms klonk het geluid van geweld als achtergrondmuziek in het alledaagse leven."

Jay-Z begon op 9-jarige leeftijd met rappen. Later richtte hij een platenlabel op en werd hij baas van Def Jam Recordings. De rapper zegt geïnspireerd te zijn door Russell Simmons, de medeoprichter van Def Jam. "Ik keek naar Russell en dacht: ik wil hem zijn", schrijft de rapper. "Hij had een manier gevonden om in de 'echte wereld' het leven te leiden van een 'pimp': met onafhankelijkheid, rijkdom en succes."

Het straatleven heeft Jay-Z naar eigen zeggen ook goede dingen gebracht. "Het heeft me geprikkeld en sterker gemaakt", vindt de rapper. "Met hiphop heb ik een manier gevonden om de lessen die ik op straat leerde, te gebruiken en de wereld te veranderen."

Jay-Z trouwde in 2008 met zangeres Beyoncé en samen behoren zij tot de rijkste echtparen in de Amerikaanse showbizz. Jay-Z's boek Decoded ligt sinds dinsdag in de winkel.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren