logo songteksten.net

Prince geeft intiem optreden in Gelredome

(Novum) - "Hello, my name is Prince." Alsof hij zich nog moet voorstellen begint hij het optreden in een bijna uitverkocht Gelredome. De zanger, die pas twee weken terug aankondigde een optreden in Arnhem te geven, verzorgde donderdagavond zijn eigen voorprogramma.

Het eerste half uur speelde de band nog met alle lichten aan, waardoor de dertigduizend fans beter zichtbaar zijn dan de 'Minneapolis Midget' zelf. Terwijl het geluid aanvankelijk nog wat hol klinkt en de bas heen en weer door het stadion galmt krijgt Prince zijn publiek vanaf de eerste noten mee. Aan het begin van het concert kruipt hij achter het drumstel kruipt en tussendoor neemt hij nog de basgitaar ter hand, maar later pakt hij zijn vertrouwde gitaar.

Na een mix van funkklassiekers dimmen de lichten en trakteert de 52-jarige zanger zijn publiek op Prince-klassiekers als Cream en Raspberry Beret. "What's up, Holland? I got time to play", kondigt de muzikant zijn hoofdprogramma aan. De grote schermen laten in new age-achtige filmopnames zien hoe Prince, op naaldhakken van zeker tien centimeter, aan een stuk door danst en speelt.

Tussendoor is er ruimte voor rustige nummers, wat de zanger de gelegenheid geeft zich tegoed te doen aan Hollandse pracht. "Wanna dance?", vraagt hij zijn publiek verleidelijk. Enkele momenten later trekt hij een blond meisje het podium op, die de rest van het nummer zittend op de piano een eersterangs plek heeft. "I like Holland", grijnst de zanger.

Het meisje is niet de enige geluksvogel. Zo'n dertig fans worden even later op het podium uitgenodigd als Prince zijn zangeressen kenbaar maakt meer dansers nodig te hebben. De uitverkorenen swingen er op los terwijl er luid 'Holland' wordt gescandeerd. De leus blijkt favoriet bij de zanger, die het de rest van de avond blijft herhalen.

"Look at you, Holland", roept hij in het donker nadat hij iedereen verzoekt met zijn mobiele telefoon van links naar rechts te zwaaien. "You're so funky!" Bij de eerste tonen van Purple Rain blijven de lichten uit en kruipt de zaal wat dichter bij elkaar. Prince laat de zang aan het publiek over terwijl hij zelf uitgebreid het indrukwekkende gitaarwerk verzorgt. Wat begon als een kil stadionconcert wordt een intens en intiem optreden.

Tijdens Kiss geeft Prince het publiek steeds meer de gelegenheid hem te adoreren wat in almaar luider gejuich resulteert. Tot twee maal toe gooit hij zijn gitaar hoog in de lucht, zonder hem op te vangen. De eerste keer landt de gitaar in het publiek, die het instrument dankbaar ontvangt. "I don't wanna go home", roept de zanger oprecht. Wat de liefhebbers hoop geeft dat na het optreden de veelbesproken afterparty toch ergens plaatsvindt.

In de overvolle bussen en treinen gonst het later van de verhalen, sms'jes en telefoontjes. "Paradiso, Effenaar of Tivoli?" Op Twitter is het een veelbesproken onderwerp, maar zelfs organisator Mojo kan geen uitsluitsel geven. Het laatste gerucht dat door de vertraagde treinen klinkt is dat de aftershow toch niet doorgaat. "De vader van de drummer is overleden", valt te horen op het voor het late tijdstip bijzonder drukke station van Utrecht.

De honderden mensen die bij Paradiso voor de deur wachten hebben voor niets staan kleumen. De Amsterdamse poptempel laat later via Twitter weten dat 'Prince heeft besloten dat hij geen aftershow doet'. Paradiso probeert het nog goed te maken. "Noodlanding begint nu. Iedereen die in de rij staat mag gratis naar binnen."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren