logo songteksten.net

Britse prins William trouwt op 29 april

(Novum) - De Britse prins William stapt op vrijdag 29 april in het huwelijksbootje met zijn verloofde Kate Middleton. De tortelduifjes beloven elkaar eeuwige trouw in Westminster Abbey, maakt het Britse koningshuis dinsdagmiddag bekend.

"William en Catherine wilden een trouwerij in de lente", licht een woordvoerder van de prins toe aan de BBC. Het aanstaande bruidspaar koos voor Westminster Abbey omdat de kerk, waarin 2200 mensen passen, toch intimiteit uitstraalt. "Zelfs vanaf het altaar lijkt het op een parochiekerk."

De Londense kerk Westminster Abbey was in 1997 het toneel van de publieke begrafenis van Williams moeder, prinses Diana. Zij kwam in dat jaar om tijdens een auto-ongeluk in Parijs. In het duizend jaar oude Westminster Abbey trouwden ook Williams grootmoeder Queen Elizabeth II en haar moeder. In de kerk worden tevens de Britse koningen en koninginnen gekroond.

Geruchten dat William en Kate in Westminster Abbey zouden trouwen, doken eind vorige week al op. De aanstaande bruid werd toen gesignaleerd bij de kerk. Het Britse koningshuis heeft laten weten dat zij en de ouders van Kate op zullen draaien voor de kosten van de bruiloft. De regering is verantwoordelijk voor de beveiliging en het transport.

De Britse regering heeft bekendgemaakt dat de huwelijksdag van William en Kate een nationale feestdag zal zijn. Dat betekent dat de Britten volgend jaar een lang weekend hebben, de maandag is al een nationale feestdag.

"Dankzij een nationale feestdag hebben de meeste mensen de kans om met volle teugen van deze dag te genieten", lichtte de Britse premier David Cameron het besluit van de regering toe. Cameron voorspelt dat de dag een 'mooie en memorabele gebeurtenis' wordt.

Daarop hoopt ook het bruidspaar. "Prins William en Catherine hopen dat iedereen de dag met hen mee kan vieren. Deze gebeurtenis wordt een gepast feest voor het land en het Gemenebest", zegt Williams woordvoerder. "We weten dat de hele wereld op 29 april mee zal kijken. William en Catherine willen dat het een klassiek voorbeeld wordt van wat Groot-Brittanniƫ het best kan."

William maakte zijn verloving met Middleton vorige week dinsdag wereldkundig. De prins ging tijdens een vakantie in Kenia op zijn knieƫn voor zijn vriendin, met wie hij al acht jaar samen is. De twee leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan de St. Andrews University.

Na de bekendmaking van de verloving werd druk gespeculeerd over de trouwlocatie. Naast Westminster Abbey werd St Paul's Cathedral, de kerk waar Williams ouders elkaar in 1981 eeuwige trouw beloofden, vaak genoemd. William en Kate, beiden 28, zijn van plan na hun bruiloft in Wales te gaan wonen.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren