logo songteksten.net

Gavin James kan succes nauwelijks geloven

(Novum) - Gavin James vindt het heel onwerkelijk dat hij dankzij zijn cover The Book of Love succes heeft. "Dit is ongelooflijk, ik had hier nooit van durven dromen", vertelt de Ierse singer-songwriter aan Novum Nieuws. "Ik timmerde al zo'n tweeënhalf jaar aan de weg in Ierland en had wat fans in het Verenigd Koninkrijk, maar sinds begin dit jaar ben ik ook daarbuiten bekend."

James coverde The Book of Love van The Magnetic Fields in 'een opwelling'. "Ik was al klaar met m'n concert en had ook de toegift al achter de rug, maar wilde toch nog één nummer spelen. Ik koos een willekeurig liedje en dat was The Book of Love." De liveversie waaide over naar het Europese vasteland en werd ook in Nederland een hit. Vrijdag verschijnt James' eerste plaat, Live at Whelans, waarop de bewuste uitvoering van The Book of Love staat.

Live at Whelans is volgens James 'een voorproefje'. Later dit jaar moet zijn debuutalbum in de winkelschappen liggen. "Ik ben daar nog druk mee bezig. Op Live at Whelans staan ook eigen nummers, maar mijn eerste plaat wordt iets heel anders." James wil zich onderscheiden van andere singer-songwriters. "Ik ben ook een singer-songwriter, maar daarvan zijn er al zo veel dat ik iets anders wil doen. Ik ben in de studio gaan klooien met instrumenten en verschillende sounds en heb volop geëxperimenteerd."

James heeft in korte tijd een flinke schare fans opgebouwd, onder wie enkele beroemde collega's. Zo riep Ed Sheeran platenlabels in september op de Ier een contract aan te bieden, omdat ze anders echt iets zouden missen. "Het is geweldig als iemand als Ed fan is van je muziek", zegt James. "Hij is ook een hele leuke vent. Ik heb hem een paar maanden geleden leren kennen in een pub in Dublin. Voordat ik Ed leerde kennen, waren we al bezig met een platencontract, maar zijn opmerking heeft dingen zeker in een stroomversnelling gebracht."

Op de vraag wat de labels zouden missen al ze hem niet tekenen, antwoordt James grappend: 'nog een roodharige singer-songwriter'. "Het was een heel cool compliment wat Ed maakte. Waarschijnlijk zat hij in de Verenigde Staten, want het was hier een uur of vijf 's ochtends. M'n telefoon stond meteen roodgloeiend."

Het succes van The Book of Love levert James aardig wat optredens op in Nederland. Zo stond hij deze week in Paradiso - de show was binnen een paar minuten uitverkocht - en komt hij in juni terug voor meer shows, waaronder een optreden op Pinkpop. "Ik ben voor elk optreden enorm gespannen. Tien minuten voordat ik het podium op moet, wil ik het liefst wegrennen. Als ik er eenmaal sta, is alles al snel oké."

Ondanks de zenuwen kijkt James uit naar zijn optredens in Nederland. "Ik heb nog geen idee wat ik moet verwachten, want zo vaak heb ik hier nog niet gespeeld en ik wil natuurlijk wel met iets goeds komen. Ik vind het heel cool en spannend om op Pinkpop te mogen staan. Ik wil al jaren eens naar Pinkpop, dat ik er nu op mag treden, is te gek."

Over prestatiedruk na het succes van The Book of Love maakt James zich niet al te veel zorgen. "Ik maak me niet druk om de toekomst en hou me niet te veel bezig met de verwachtingen van anderen. Ik probeer zo veel mogelijk te genieten van het moment."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren