logo songteksten.net

Beatrix opent Delamar Theater

(Novum) - Koningin Beatrix heeft zondag het Delamar Theater in Amsterdam officieel geopend. Het Nieuwe De la Mar Theater sloot vijf jaar geleden zijn deuren en is daarna ingrijpend verbouwd op initiatief van de Vandenende Foundation, het cultuurfonds van tv- en theatermaker Joop van den Ende en zijn vrouw Janine. Op de openingsavond gingen de musical La Cage aux Folles en het toneelstuk Ontrouw in première. De koningin en het echtpaar Van den Ende woonden de musical bij.

Met de Wim Sonneleveld-zaal en de Mary Dresselhuis-zaal heeft het splinternieuwe theater 1540 stoelen. De renovatie heeft ruim zestig miljoen euro gekost, die geheel voor rekening van de VandenEnde Foundation is gekomen. Daarnaast stelt het fonds gedurende tien jaar elk jaar een bijdrage van een miljoen euro beschikbaar die gebruikt kan worden om niet-winstgevende producties te bekostigen.

Het Nieuwe De la Mar Theater werd in 1947 als particulier project opgericht door de echtgenoot van actrice en cabaretière Fien de la Mar. De programmering bood ruimte aan de groten van de Nederlandse theaterwereld, onder wie de cabaretiers Wim Sonneveld en Wim Kan. Ook werden musicals van Annie M.G. Schmidt opgevoerd.

Het Delamar Theater gaat zich richten op kwalitatief hoogwaardig theater, geheel in lijn met de traditie van het Nieuwe De la Mar. Een van Van den Endes idealen is om toneelartiesten de mogelijkheid te bieden langere tijd achtereen op te kunnen treden, zoals dat ook in andere grote theatersteden als New York en Londen het geval is.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren