logo songteksten.net

Eigen hitlijst voor vinyl in Groot-Brittannië

(Novum) - LONDEN - Er worden zo veel grammofoonplaten verkocht, dat er sinds maandag ook in Groot-Brittannië een eigen hitlijst voor vinyl is geopend. De eerste lijstaanvoerder op de ranglijst is maandag het album Chasing Yesterday van Noel Gallagher's High Flying Birds, aldus het Britse bedrijf dat de ranglijsten samenstelt.

Daarmee volgen de Britten een Nederlands initiatief, namelijk de Vinyl50. Die ranglijst begon een half jaar geleden in Nederland bij te houden wat de meest verkochte platen van de week zijn.

De Britse ranglijst ter ere van de lp komt een week voor Record Store Day, een dag die ook in Nederland wordt gevierd en waarop platenzaken in het zonnetje worden gezet. Veel van die zaken verkopen nog altijd de grote zwarte schijven, terwijl daar jarenlang nauwelijks een markt voor was.

De afgelopen jaren trok de vraag echter weer aan, ook in Nederland. Tussen 2011 en 2013 verdubbelde het aantal verkochte lp's hier naar 673.000. De cijfers van 2014 zijn maandag nog niet openbaar.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren