logo songteksten.net

Amerikaanse overheid opent aanval op rapwebsites

(Novum) - Het Amerikaanse Department of Homeland Security heeft de afgelopen week meer dan tachtig muziekwebsites offline gehaald. De rapgerelateerde webpagina's worden ervan verdacht copyright en merkrecht te schenden. Het betreft voornamelijk hiphopweblogs die muziek of films doorverkochten.

"Een van onze verantwoordelijkheden is het beschermen van copyright en merken", vertelt een woordvoerder van de overheidsdienst aan het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly. "We doen dit al veertig jaar. Vroeger ging het vaak over containers vol nepgoederen uit China. De afgelopen tien, vijftien jaar is die markt verschoven naar kleine verkopers op internet."

Onder de aangepakte websites zijn de populaire weblogs OnSmash en Dajaz1. De sites verkochten onder meer muziek, die ze kregen aangeboden van platenmaatschappijen voor promotionele doeleinden. "We praten hier over diefstal", legt de woordvoerder van het departement uit.

De maatregel vond plaats na negentig dagen undercover onderzoek door de overheid. De websites werden niet van tevoren gewaarschuwd. "Justitie neemt de zaak nu over en bepaalt of de beslaglegging een passende maatregel is." De bloggers hebben nog geen beklag gedaan over de inbeslagname.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren