logo songteksten.net

Clooney brengt Sudan opnieuw onder de aandacht

(Novum) - George Clooney blijft zich inzetten voor Sudan. De acteur heeft een spotje gemaakt waarin hij mensen oproept actie te ondernemen voor het te laat is.

Het filmpje laat hoogtepunten zien van de reis die Clooney onlangs naar Zuid-Sudan maakte. "We waren te laat in Congo. We waren te laat in Rwanda. We waren te laat in Darfur", zegt de acteur in het spotje. "Wij hadden het gevoel dat dit een kans was om eindelijk eens een oorlog te eindigen voor die begonnen is."

Het filmpje is mede geproduceerd door Not On Our Watch, een mensenrechtenorganisatie die werd opgezet door Clooney. Het spotje roept mensen op om een petitie te ondertekenen die de regering-Obama vraagt om een prioriteit te maken van vrede in Sudan. Volgende maand wordt een referendum gehouden over de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan, dat rijk aan olie is.

Analisten vrezen dat de afscheiding het Afrikaanse land weer in een burgeroorlog stort. Noord- en Zuid-Sudan waren twintig jaar met elkaar in strijd. Na twee miljoen doden eindigde de oorlog in 2005. "Diplomatie kan in dit geval een enorm verschil maken", zegt Clooney. "En heel veel mensenlevens redden."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren