logo songteksten.net

NL-muziek vooral vlak over de grens succesvol

GRONINGEN - Voor het tiende jaar op rij is in 2014 de waarde van Nederlandse muziek in het buitenland gestegen. Met auteursrechten, muziekverkoop en optredens over de landsgrenzen verdienden muzikanten van Hollandse bodem in 2014 in totaal 186,6 miljoen euro. Het meeste geld werd bij elkaar gespeeld in Duitsland, gevolgd door België, Groot-Brittannië en Frankrijk. Ook in de Verenigde Staten deed de Nederlandse muziek het goed.

Auteursrechtenorganisatie Buma presenteert de cijfers zaterdag tijdens muziekfestival Noorderslag in Groningen.

Optredens in het buitenland maken het grootste deel uit van de totale exportwaarde van Nederlandse populaire muziek, in totaal ruim 83 procent. Ongeveer 11 procent komt uit auteursrechten en naburige rechten, en 6 procent uit de verkoop van opnames.

Ruim twee derde van de internationale opbrengsten komt op het conto van dj’s en danceproducers. De meest actieve Nederlander in het buitenland was in 2014 dj R3hab, met 167 optredens over de grens. Op de tweede plaats staat dj Martin Garrix. In 2013 stond hij met 54 buitenlandse shows nog op de 58ste plek, maar een jaar later zit hij de nummer 1 op de hielen met 159 optredens buiten Nederland.

Frank Helmink, directeur Buma Cultuur, is trots op de successen en de steeds maar stijgende lijn in de exportwaarde van Nederlandse muziek. “Maar tegelijkertijd is het nog absoluut geen tijd om op de lauweren te gaan rusten. We doen het enorm goed, met name op het gebied van dance, maar ik kijk nog steeds naar Zweden. Zij weten het, met de helft van ons aantal inwoners, op het gebied van de popmuziek beter te doen dan wij. Het zou toch mooi zijn als we Zweden in de nabije toekomst voorbij streven."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren