logo songteksten.net

William Spaaij wil stop op kleineren musicals

AMSTERDAM - Musicalster William Spaaij pleit ervoor een halt toe te roepen aan het kleineren van het genre musical. Op Facebook uit hij onder meer kritiek op de nieuwe docuserie Bloed, zweet en spotlights van de AVROTROS. "Het is bijna een 40 minuten durende afweging of musicaltheater nou wel of niet een echte discipline is'', concludeert William na het zien van de eerste aflevering.

''Ik ben het aan mezelf verplicht om een tegengeluid te bieden, anders gaat het mis'', begint William Spaaij, die hoofdrollen speelde in de musicals Mary Poppins, Ramses Shaffy en momenteel in de musical De Tweeling staat. ''Ik heb het over de tendens die aan het ontstaan is, over hoe zowel producenten, regisseurs als mede-vakgenoten het genre musical elke keer opnieuw openlijk afdoen als een vies - ik mag er niet van houden - uitgespuugd genre. Dit is een grote denkfout."

Bloed, zweet en spotlights was donderdagavond onder anderen zijn collega Hanna van Vliet te zien, een van de hoofdrolspeelsters in De Tweeling. William: "Ik ken Hanna persoonlijk erg goed en ik weet hoe onvoorstelbaar zij veel van het genre musical houdt. Echter als je naar het programma kijkt dan komt dit niet zo over. Ze lijkt zich te moeten verdedigen dat ze in een musical staat omdat ze eigenlijk een andere soort opleiding genoten heeft namelijk de toneelschool in Amsterdam'', beargumenteert Spaaij. Hij noemt het 'heel jammer' dat de makers van Bloed, Zweet en Spotlights’ bij de eerste aflevering deze invalshoek hebben gekozen.

William Spaaij reageert ook op uitlatingen van SKY-producent Robin de Levita en Tweeling-regisseur Ruut Weissman, die zich volgens William in de docuserie neerbuigend uitliet over het musicalgenre.

Spaaij noemt musicals ''een van de meest moeilijke en zware theatervormen die er bestaan". William besluit zijn pleidooi met een oproep. Hij wil dat opleidingen in Nederland stoppen met het kleineren van het genre musical en dat regisseurs zich niet langer te goed voelen om een musical te regisseren. Aan producenten en collega's vraagt William om passie uit te stalen voor het vak. "Heb respect voor elke discipline of theatervorm. Wij alleen met elkaar kunnen vertellen en uitleggen hoe bijzonder ons vak is. Alleen op deze manier zullen we het publiek echt voor ons winnen."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren