Gers Pardoel lobbyt in Straatsburg

Door ANP, woensdag 8 juni 2016 14:41, views: 27, bron: ANP

STRAATSBURG - Rapper Gers Pardoel is woensdag de hele dag in touw als lobbyist in het Europees parlement in Straatsburg. Hij spreekt er Nederlandse Europarlementariërs om ze ervan te overtuigen dat tech-reuzen een eerlijke vergoeding aan componisten dienen af te dragen voor de muziek die gebruikers op hun platformen zetten. Ook overhandigt Gers ze een brief mede namens 3000 Nederlandse artiesten, auteurs, componisten, muziekuitgevers en fotografen.

''De Europarlementariërs luisteren heel goed. Ik heb al hele leuke gesprekken gehad, ook met politici met andere politieke voorkeuren dan ik'', concludeert Gers Pardoel na de eerste vier gesprekken met achtereenvolgens Paul Tang (PvdA), Judith Sargentini (GroenLinks), Auke Zijlstra (PVV) en Lambert van Nistelrooij (CDA). ''Ik voer leuke gesprekken met ze over muziek en vooral over de inhoud van onze brief. Internetplatforms genereren inkomsten met andermans content die niet worden gedeeld met de componisten'', benadrukt Gers. Pardoel vindt het onterecht dat bedrijven als Facebook geen muziekrechten hoeven af te dragen voor de filmpjes en de muziek die op sociale media worden gedeeld. Volgens de huidige Europese wetgeving hoeven internetplatforms ook niet te betalen als anderen de filmpjes plaatsen.

Het gaat voortvarend met de lobby. Gers krijgt van de politici soms wel tot een half uur de tijd om zijn standpunt duidelijk te maken: ''Ik denk dat ik al vier gesprekspartners ervan heb overtuigd dat dit een belangrijk punt is. De Europese wetgeving over internet is al sinds het jaar 2000 hetzelfde. Die wet is zestien jaar oud, toen waren er nog geen smartphones zoals we nu kennen. Sindsdien is het internet erg veranderd en is Facebook met andere platforms enorm gegroeid. Ik moet zeggen dat de mensen die ik spreek allemaal erg positief reageren op mijn boodschap."

Beleving

Gers is onder de indruk van een dagje lobbyen in het hart van de Europese democratie. Hij kan zich ook al goed vinden in zijn rol als ambassadeur. ''Ik vind het wel leuk. Het is een hele andere beleving en een hele andere dag. Ik heb het idee dat hier de hele dag wordt gepraat over regeltjes. Het is leuk, ik hoor de hele dag allemaal talen uit heel Europa om me heen. Zelf beperk ik me tot het Nederlands."

Pardoel is voorlopig nog niet klaar. ''We proberen zoveel mogelijk Europarlementariërs te spreken. En vanmiddag heb ik ook nog een gesprek met minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken." Andere gesprekspartners die een bezoekje van de Nederlandse rapper kunnen verwachten zijn Cora van Nieuwenhuizen (VVD), Peter van Dalen (ChristenUnie), Marietje Schaake (D66) en Esther de Lange en Wim van de Camp van het CDA.

De brief die Gers Pardoel bezorgt in Straatsburg is ondertekend door onder anderen Armin van Buuren, Ferry Corsten, Pierre Kartner, Jon de Mol, Barry Hay en Roel van Velzen. De Europese Commissie buigt zich dit najaar over de verbetering van de Europese digitale markt.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren

Gekoppelde artiesten