logo songteksten.net

Robert Plant herinnert zich show Spirit niet

LOS ANGELES - Robert Plant kan zich niet herinneren de band Spirit te hebben zien optreden in een club in Engeland. Dat zei de zanger van Led Zeppelin dinsdag in het getuigenbankje van de rechtbank in Los Angeles.

De band wordt ervan beschuldigd het nummer Taurus van Spirit te hebben gebruikt voor hun compositie van de hit Stairway To Heaven. De aanwezigheid van Plant bij een optreden dat de Amerikaanse band in Birmingham gaf in de jaren 60 zou bewijzen dat Led Zeppelin toegang had tot het nummer. Mark Andes, de bassist van Spirit, zegt dat hij Plant na afloop van hun optreden daar heeft ontmoet en zelfs een potje snooker met hem heeft gespeeld. Plant weet hier niets meer van, hoewel hij toegeeft in de jaren 60 wel een keer of vijftig in de bewuste club, Mother's, geweest te zijn. "Ik heb geen herinnering aan vrijwel iedereen die ik heb ontmoet."

Plant zei verder tijdens de hoorzitting dat hij geen muziek kan lezen of schrijven. Jimmy Page, de gitarist van de band, getuigde vorige week al dat hij het nummer Taurus tot voor kort nog nooit had gehoord. De advocaat van de band verzocht de rechter maandag om de zaak te stoppen, omdat de tegenpartij volgens hem niet had kunnen bewijzen dat Plant en Page plagiaat hebben gepleegd. De zaak ging dinsdag toch door zoals gepland.

De zaak is aangespannen door nabestaanden van Randy Wolfe, de gitarist van Spirit die Taurus componeerde. De eis is dat Wolfe alsnog wordt toegevoegd aan de lijst schrijvers van Stairway To Heaven en op die manier zijn deel van de opbrengsten van de hit krijgt. Een accountant van Led Zeppelin schatte dinsdag in dat Page sinds 2011 bruto 615.000 dollar (547.000 euro) aan het nummer heeft verdiend en Plant 532.000 dollar (473.000 euro).

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren