logo songteksten.net

Sigrid ten Napel kiest voor uitdagingen

GRONINGEN - Bij het grote publiek is Sigrid ten Napel vooral bekend van haar rollen in tv-series als Penoza en Overspel. Maar het komende jaar is zij opvallend veel in het theater te zien. De 23-jarige actrice speelt in september een aantal maal in de reprise van Borgen van het NNT en staat in het voorjaar bij Toneelgroep Oostpool in Een meeuw van Tsjechov.

“Ik ben enorm verknocht aan film en televisie”, vertelt Ten Napel. “Maar ik heb het proces van theatermaken wel gemist. Met een toneelstuk heb je doorgaans veel meer tijd om met een ploeg iets op te bouwen: je repeteert langer en tijdens een tournee blijft een stuk groeien. Op de Toneelacademie ligt daar ook de nadruk op.”

Dat hele proces van repeteren mist ze overigens bij Borgen wel. Ze vervangt in de korte reprise actrice Julia Akkermans, die tijdens de succesvolle tournee van de theaterbewerking van de Deense tv-hit dochter Laura Nyborg speelde. Ten Napel leert nu dus voor een handvol opvoeringen negen uur aan dialogen uit haar hoofd en moet zich aan de hand van opnames van het stuk de ingewikkelde choreografie eigen maken.

Opgave

“Het is een flinke opgave”, lacht ze. “Maar ik hou wel van een uitdaging. De enige reden dat ik nee tegen dit verzoek had gezegd, zou de angst zijn dat het me niet lukt. Dat mocht niet de reden zijn om dit aanbod af te slaan.” Ze noemt het een prachtige rol. “In eerste instantie staat Laura symbool voor de menselijke kant van premier Birgitte Nyborg. Maar uiteindelijk gaat de dochter er aan onderdoor doordat de politica in Nyborg de overhand krijgt.”

Ten Napel studeerde een jaar geleden af aan de Toneelacademie in Maastricht. Ze heeft nooit te klagen gehad over werk. “Al is dit een raar vak waarin het hollen of stilstaan is”, erkent ze. “Ik ben ook iemand die alleen maar vol overgave voor een bepaald project kan gaan: ik droom dan 's nachts ook over mijn rol, gun mezelf geen moment rust.”

Films

In het najaar komen er twee films uit waarin ze te zien is, de one night stand-film Planet Beauty en het oorlogsdrama Riphagen, en staan de opnames voor het vijfde en laatste seizoen van Penoza op de planning. “Het is soms goed als dingen stoppen, al biedt deze reeks nog genoeg ruimte om Nathalie van Walraven uit te werken”, lacht ze mysterieus. “Maar het einde van Overspel en Penoza geeft me ook weer wat meer tijd om andere paden in te slaan. Het voelde soms ook als mensen er maar van uit gingen dat ik door het vele filmen toch geen tijd zou hebben voor lange theaterproducties.”

De actrice kijkt ook om zich heen in het buitenland: binnenkort is ze te zien in de Franse serie Kill Skills, die ze vorige jaar opnam. In het najaar gaan naar verwachting de opnames voor seizoen 2 van start; haar rol van femme fatale wordt vermoedelijk groter. “Verder kijken dan de Nederlandse grens biedt meer mogelijkheden”, knikt Ten Napel. “Maar ik zal altijd projecten blijven kiezen op inhoud. Liever een project in Nederland dat met hart en ziel wordt gemaakt en waar ik kan meedenken over mijn personage, dan bijvoorbeeld een rol in de VS die vrijwel niets om het lijf heeft.”

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren