logo songteksten.net

'Geheimen blijven generaties lang doorzeuren'

UTRECHT - Monic Hendrickx heeft genoten van het draaien van De Held. De openingsfilm van het Nederlands Film Festival, die vanaf donderdag in de bioscopen draait, vertelt over een vrouw die wordt geconfronteerd met de familiegeheimen die haar vader decennialang heeft genegeerd. De thriller werd gedraaid door regisseur Menno Meyjes, die tientallen jaren in Hollywood werkte.

“Dat merk je aan de stoutmoedigheid waarmee hij bepaalde shots durfde te draaien”, legt hoofdrolspeelster Hendrickx uit. “Sommige scenes lijken bijna korte toneelstukken, zo lang duren ze, zoals wanneer de familie aan het begin van de film aan tafel zit. Dat levert prachtige shots op, maar vereist een enorme choreografie; daar moesten we samen een dag lang voor oefenen. Er zijn weinig regisseurs in Nederland die die tijd durven te nemen.”

Hendrickx denkt dat het thema 'familiegeheimen' voor iedereen herkenbaar is. “Net als Sara in De Held voelen kinderen het heel goed aan als er zaken worden verzwegen”, denkt de actrice. “En dat wreekt zich vroeger of later.” Zelf merkt ze het bij de familie van haar man; zijn opa en overgrootvader zaten in een jappenkamp, waar de laatste ook is gestorven “Ook kleinkinderen willen daar vroeger of later verhalen over horen, willen proberen te begrijpen wat er toen is gebeurd. Dat soort enorme gebeurtenissen hebben impact op meerdere generaties.”

Moeder

Een ander herkenbaar thema is de relatie tussen Sara en haar zoon. “Haar zoon gaat het leger in, dat is zijn manier om de geheimen een plek te geven”, vertelt Hendrickx. “Maar zij kan daar helemaal niet mee omgaan. Dat is iets dat elke moeder wel herkent denk ik. Ik heb een dochter van 15. Ik denk niet dat zij snel voor het leger zou kiezen. Maar ik heb het er zelf al moeilijk mee als ze een week op schoolreisje gaat. Het is zo lastig te accepteren dat je je kinderen op een gegeven moment los moet laten, hoe gezond dat ook is.”

Hendrickx heeft een druk najaar voor de boeg. Zo speelt ze mee in de nieuwe film van Paula van der Oest, Kleine IJstijd, en beginnen over twee maanden de opnames van het vijfde seizoen Penoza. De actrice glimlacht mysterieus. “Nee, we hebben strenge afspraken gemaakt dat we niets mogen vertellen. Maar ik heb er wel heel veel zin in. Carmen voelt zo vertrouwd voor me; ik trek het leren jasje aan en zet mijn Amsterdamse accent op en ik ben haar direct.” De actrice merkt ook dat het delen van zo'n serie een band schept die niet snel verdwijnt. “In De Held speelde ik voor het eerst in vier jaar weer samen met Fedja van Huêt, die tot halverwege seizoen 2 mijn broer speelde. Toch voelde het enorm vertrouwd om na al die tijd weer samen op een set te staan; alsof we nooit weg waren geweest.”

De Held is vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen te zien.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren