logo songteksten.net

Toon Hermans Award voor Paul en Freek

AMSTERDAM - Paul van Vliet en Freek de Jonge hebben de vijfde Toon Hermans Award gewonnen, een onderscheiding voor het in stand houden van de artistieke nalatenschap en het gedachtegoed van de entertainer. Zaterdag is het honderd jaar geleden dat Hermans in Sittard geboren werd. De prijs werd maandagavond in Carré uitgereikt tijdens het gala TOON 100 jaar.

Vanwege de honderdste geboortedag van Toon Hermans besloot de organisatie de prijs aan twee artiesten toe te kennen. De Jonge en Van Vliet kregen de prijs mede vanwege hun vriendschap die ze met Hermans onderhielden.

De prijs werd vier keer eerder uitgereikt: in 2002 aan Mini & Maxi, in 2007 aan André van Duin, in 2010 aan de gemeente Sittard en in 2014 aan gitarist Benny Ludemann.

Ster

Hoewel Hermans in 2000 overleed, straalt zijn ster nog steeds. Zelfs prinses Beatrix was naar Carré gekomen om het eerbetoon TOON 100 jaar mee te maken. Ze zong soms zelfs mee. Op het toneel verscheen tussen de medewerkenden een andere oude bekende: Johnny, jarenlang de kleine, altijd zwijgzame assistent van Toon, die altijd een kleine rol in de shows van de meester had.

De Limburgse afkomst van Hermans kwam uitgebreid aan de orde in het Amsterdamse Carré. Een grote rol was er voor de harmonie Sint Joseph uit Sittard. En er waren maar een paar noten nodig om de hele zaal te doen verrijzen en het Limburgse volkslied te laten zingen.

Plooien

De show begon met de figuur van Buziau, de grote clown die de inspirator van Toon Hermans was. Vanaf het toneel waar Hermans 550 keer zou staan, sprak de Buziau-figuur Toon, vanaf het balkon gespeeld door Mark Rietman, toe: "Je bent 'n lappie stof, dat zich laat plooien door de lach."

Het gala, met de medewerking van tal van artiesten, wordt op oudejaarsavond op televisie (NPO2) uitgezonden.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren