logo songteksten.net

Acda: met meer musicals was er minder oorlog

ROTTERDAM - Thomas Acda heeft sinds het afscheid van het duo Acda & De Munnik geen nieuwe liedjes meer geschreven voor een groot publiek: “Daar viel ik de afgelopen jaren alleen mijn familie nog mee lastig.” De componist, acteur en cabaretier richtte zich de afgelopen jaren vooral op andere zaken zoals het schrijven van een boek en het regisseren van een film.

Maar de uitdaging om de musical De Marathon te maken, gebaseerd op de bioscoophit uit 2012, klonk toch als een aantrekkelijke uitdaging. “Als regisseur Job Gosschalk je vraagt of je zo'n ijzersterk verhaal van muziek wilt voorzien, zeg je geen nee”, grinnikt Acda. “Dan ben je niet goed bij je hoofd. Al had ik niet van tevoren voorzien dat ik zo hard aan de bak zou moeten.” De voorstelling gaat zondag in première in het Luxor Theater in Rotterdam.

Het thema vriendschap, dat de ruggengraat vormt van het verhaal over vier garagehouders die de marathon van Rotterdam moeten voltooien, is altijd al een rode draad in de teksten van de zanger/acteur geweest. “Ik heb zelf ook heel lang tot die groep mensen behoort die altijd zei: 'nee joh, mensen die gaan zingen midden in een toneelstuk? Ga toch weg!' Maar toen ik eindelijk eens de moeite nam zelf een mening te gaan vormen, was ik heel snel overstag.”

Vrijheid

Tot zijn persoonlijke favorieten behoren Tarzan, The Producers en Wicked. “De vrijheid die een musical biedt, is eigenlijk te gek. Er zouden meer mensen op de wereld opeens in zingen moeten uitbarsten, dan was er minder oorlog. Je kan tenslotte vier minuten lang niet vechten als je een liedje zingt.”

Acda koos, samen met medecomponist en vaste muzikale partner David Middelhof, een aantal kernmomenten en -emoties in het verhaal en maakte daar in samenspraak met regisseur Job Gosschalk liedjes bij. “Het geheim van een goede tekst is de opbouw”, legt Acda uit. “Stel, je wilt iemand vertellen dat je van hem of haar houdt. Als je dat in één zin zegt, is het liedje snel klaar; dat is totaal niet interessant. Je moet van die kern een klein verhaaltje maken.”

Herkenbaar

Zo zingt Jelka van Houten een lied in het ziekenhuis, vlak voordat ze te horen krijgt dat haar echtgenoot kanker heeft. “Iedereen die ooit in een ziekenhuis is geweest, kent dat gevoel wel. Je ziet aan de manier waarop een arts door de klapdeuren loopt al dat het slecht nieuws is - daar worden ze volgens mij op getraind. En dat je weet dat er een storm komt waar je daarna het stille middelpunt van wordt. Zo'n herkenbaar moment, waarop duizend gedachten en gevoelens door je lijf vliegen, is een dankbare bron voor een lied.”

Van alle songs heeft Acda zelf ook een album gemaakt, dat deze week is gepresenteerd. Een nieuwe tour zit er voorlopig echter niet in. “Ik heb 22 jaar vrijwel non-stop in de theaters gestaan terwijl ik dat combineerde met andere dingen”, legt de 50-jarige alleskunner uit. “Ik wil dat niet meer, overdag op een filmset staan en 's avonds alles geven op het podium. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik nu de ruimte heb om andere paden te verkennen: een boek te schrijven, een film te regisseren. Het is heel spannend om te ontdekken waar dat mij precies gaat brengen.”

De Marathon is tot juni door heel Nederland te zien.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren