logo songteksten.net

Elizabeth Taylor (79) overleden in Los Angeles

(Novum/AP) - Elizabeth Taylor is woensdag op 79-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Los Angeles. De actrice stierf aan hartfalen.

"Ze was omringd door haar kinderen Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd en Maria Burton", laat haar woordvoerder weten aan het Amerikaanse ABC News. Taylor laat verder tien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen achter.

Taylor werd begin februari opgenomen in het ziekenhuis vanwege hartfalen. Ze leek weer beter te worden en voelde zich steeds beter. De artsen hadden goede hoop dat Elizabeth volledig zou herstellen. Het hart van de Oscarwinnares werkte al bijna twaalf jaar niet meer naar behoren. Twee jaar geleden werd daardoor een hartklep bij de actrice vervangen.

Elizabeth kampte met nog meer gezondheidsproblemen. De laatste jaren zat ze steeds vaker noodgedwongen in een rolstoel vanwege chronische pijnen. In de jaren negentig werd bij Taylor een hersentumor gevonden, maar die kon succesvol worden verwijderd. Kort daarna volgde nog een klap: de actrice moest allebei haar heupen laten vervangen.

Elizabeth Taylor werd 27 februari 1932 geboren in Hampstead, Londen. Hier bleef ze niet lang. Vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, besloten de ouders van Elizabeth te verhuizen naar de Verenigde Staten. Op 7-jarige leeftijd zag de actrice voor het eerst haar nieuwe woonplaats Los Angeles.

Hier begon de jonge Taylor haar acteercarrière. Op 10-jarige leeftijd debuteerde ze in de komediefilm There's One Born Every Minute. Haar echte doorbraak kwam echter in 1944 door haar hoofdrol in National Velvet. Ook verwierf Elizabeth bekendheid met haar rollen in Giant en The Flinstones. De actrice won twee Oscars door haar aandeel in de films BUtterfield 8 en Who's Afraid of Virginia Woolf.

De Oscarwinnares was de eerste actrice die een miljoen dollar verdiende. Dit bedrag kreeg ze voor de film Cleopatra. De ster verdiende ook bakken met geld met haar twee parfumlijnen. Naar schatting verdiende ze hiermee tweehonderd miljoen dollar per jaar. Taylor gaf veel van haar geld aan liefdadigheidsinstellingen, voornamelijk de organisaties die zich inzetten tegen kanker.

Taylor stapte acht keer in het huwelijksbootje met zeven verschillende mannen. Geen van de huwelijken kende een goed einde. Haar derde echtgenoot stierf een jaar na de bruiloft. De rest van haar huwelijken eindigde in een scheiding. De actrice kreeg vier kinderen, van wie ze er een heeft geadopteerd.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren