Filemon opent vruchtbaarheidsmuseum in Zwolle

Door ANP, maandag 25 september 2017 11:41, views: 4, bron: ANP

ZWOLLE - Filemon Wesselink opent zijn eigen minimuseum op het treinstation van Zwolle. De tv-presentator wijdt het tijdelijke museum aan symbolen van vrouwelijke vruchtbaarheid uit verschillende delen van de wereld.

Voor het museum ging Filemon op onderzoek uit in het gezamenlijke depot van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. Hij verzamelde er beelden en amuletten die aan het thema vruchtbaarheid raken.

"Ik wilde iets met het archetypische vrouwbeeld doen", zegt Filemon in een onlinevideo over de totstandkoming van het museum. Als presentator van het jongerenprogramma Spuiten en slikken raakte hij al gefascineerd door de manier waarop vrouwen zich in de moderne maatschappij presenteren.

Heupen

Enige gelijkenissen met zijn vondsten in het depot ziet hij wel. "De heupen worden geaccentueerd", merkt hij op bij een houten beeld. "Dat zie je nog steeds bij de vrouwen die nu onze vruchtbaarheidssymbolen zijn."

Het Zwolse minimuseum is onderdeel van het project MUSEUM VAN, waarvoor bekende Nederlanders curator worden van hun eigen museum. Eerder openden presentatrice Floortje Dessing en zanger Kenny B al een tijdelijk museumpje. Kookboekenschrijfster Yvette van Boven sluit de reeks af in het Tropenmuseum in Amsterdam.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren